Cikkek listázása

A gyermek lelke teljes életet kíván

Szerző: Dekiszkyné Fejér Rita

Ilyenkor nyár végén a szülők és gyermekek figyelme újra az iskola felé fordul. Megkezdődik a lelki ráhangolódás az új tanévre. El kell tervezni a kötelező feladatok mellett a szabadon választott elfoglaltságokat is. Körültekintően és jól átgondoltan hozzunk döntéseket, hiszen ezek a választások – legalább is egy időre – szerves részeivé válnak gyermekeink mindennapjainak.

Szerencsére mára a szabadidős tevékenységek terén igen nagy a választék: iskolák, nyelviskolák, sportegyesületek, művelődési házak versengenek a tanulókért. Ezek közül mindenki kiválaszthatja a gyermeke számára legmegfelelőbbeket.

Természetes vágya minden embernek, hogy utódai számára a legjobb feltételeket biztosítsa, hogy széleskörű ismeretekkel indítsa el őket az élet útján. Ez azonban csak akkor teljesülhet, ha egy hosszabb távú nevelési stratégiába illesztve, bizalomteljes légkörben tudunk közös tervet készíteni gyermekünkkel.

Nem jó, ha erőt meghaladó a terhelés, de az sem, ha semmilyen elvárásunk sincs. Felelősek vagyunk gyermekeinkért, hiszen mi ismerjük a legjobban erősségeiket és gyengeségeiket. A választásnál ne a szülő álma, hanem a gyerek valós érdeke érvényesüljön!

A mai világban sokszor abba a hibába esnek a szülők, hogy csak praktikus, divatos, gyakorlatias ismeretekkel szeretnék gyermekeiket gazdagítani, de nem biztos, hogy kiegyensúlyozott, boldog, egészséges felnőttek lesznek majd ezektől. Az iskolában a gyermeket minden jó szándék ellenére elvonjuk az élettől, a legtöbb dolgot filézve és laboratóriumi körülmények között kapja, valóságos élethelyzetbe csak ritkán kerül. Pedig a gyermek lelke „egész-séges” életet kíván. Minden olyan tanórán kívüli elfoglaltság, ami a teljes életet teszi lehetővé a fiatalok számára, javasolt. Ugyanis tanulni életünk végéig lehet, de a személyiségünk ifjú korban alakul ki.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>