Cikkek listázása

A maximalista

Szerző: Mohay Bence

1996-ban Atlantában még túl fiatal volt a versenyzéshez. Négy éve már beülhetett a páros és a négyes kajakba: olimpiai ezüstérmet szerzett mindkét számban. De egyéni versenyzésre az idei, athéni olimpia lett volna alkalmas. 2001 óta nem kapott ki egyesben, így mindenki azt gondolta, elérkezett az ő olimpiai indulásának éve. Egy fiatal, vajdasági származású lány azonban az olimpiai válogatón legyőzte. Így a piros-fehér-zöld egyes kajakban Janics Natasa fog ülni Athénban, az a lány, aki alig egy órával később vele párban fog rajthoz állni az olimpián, és a verseny után talán együtt fognak zokogni a magyar himnusz alatt. Kovács Katalint a szolnoki edzőtáborban este hét óra után értük utol. 

– Edzésen volt?

– Igen, edzésem volt. Észre sem vettem, hogy így elröpült az idő.

– Ilyen sokáig edz?

– Igen, a meleg miatt későn kezdtem. Ahogy melegszik az idő, egyre később kezdünk.

– Hogy zajlik egy átlagos edzés?

– Általában délelőtt és délután evezünk, utána kondizunk, gyógytornázunk, lazító tornázunk. Most még mennyiségi munkát végzünk, de már nem annyit, mint tavasszal. Ahogy közelednek a versenyek, egyre inkább minőségi munkára váltunk, már csak a pályára koncentrálunk. Egy folyamat közepén tartunk. Fontos, hogy az ember nap mint nap elvégezze ezt a munkát. Nem hagyunk ki edzést verseny előtt, inkább egy kicsivel kevesebbet dolgozunk, vagy több pihenőt tartunk. Megvan a módja annak, hogyan lehet úgy is pihenni, hogy közben mégis dolgozunk.

– Emellett mire marad még ideje?

– Most egy vacsorára marad még időm, utána be fogok zuhanni az ágyba. Ilyenkor leginkább olvasni szoktam, vagy rádiót hallgatok, és hamar elalszom. Inkább a hétvégén vagyok egy kicsit szabadabb, akkor együtt tudok lenni a családommal és a barátaimmal.

– Hétvégén kevesebb edzés van?

– Szombat délután és vasárnap nincsen edzés, tehát tartunk egy teljes pihenőnapot. Ilyenkor nem Szolnokon vagyunk, hanem általában mindenki hazamegy a családjához.

– Egyébként mennyi időt töltenek edzőtáborban?

– Február közepe óta másfél hónapot külföldi edzőtáborban töltöttünk, ez alatt az idő alatt egyáltalán nem látogattunk haza, azóta pedig felváltva Szegeden és Szolnokon vagyunk. Hétfő reggel lejövünk és szombat délben hazamegyünk. És ez így megy heteken, hónapokon keresztül.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>