Cikkek listázása

Teljes közösség Krisztussal

Délvidék Csíksomlyója

Szerző: Harmath Károly OFM

A délvidéki hívek számára Doroszló a legtömegesebb zarándoklat célpontja. A nyugat-bácskai falu határában található ugyanis a Szentkút, amely Kisboldogasszony ünnepére hívek ezreinek gyülekezőhelyévé válik. A vajdasági magyarság katolikusai ugyan más helyi kegyhelyekre – a bánáti Töröktopolyára, a szerémségi Tekijára és újabban a Szabadka melletti Szentkútra – is szívesen ellátogatnak, de számukra az „igazi” Mária-kegyhely Doroszló.

Az alig 1800 lelket számláló, többségében magyarok lakta falu a Szentkúttal együtt a késő középkor végéig Béla királyunk adományozásának köszönhetően az óbudai klarissza apácák tulajdonát képezte. A török idők viszontagságai azonban szinte teljesen eltörölték a régmúlt idők emlékét. S lehet, hogy Doroszló megmaradt volna jelentéktelen, bár még ma is gazdag népi hagyományokat és szokásokat őrző kis falunak, ha a 18. század végén – a hagyomány szerint – nem került volna sor egy Zablóczki János nevezetű férfi csodás gyógyulására.

Történelmi okmányok a doroszlói kegyhelyet először 1732-ben említik Bajkút néven. A plébánián az 1807-től vezetett Napló tudósít bennünket arról, hogy 1792-ben az istenszülő Szent Szűz jósága által a vak Zablóczki János visszanyerte látását, miután megmosdott a kút vízében. A gombosi (Bogojevo) fiatalemberrel történt csoda révén a kút zarándokhellyé vált. De a feljegyzések szerint nem ő volt az egyetlen, aki ezen a szent helyen Mária közbenjárása Isten rendkívüli ajándékában részesült.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>