Cikkek listázása

Paralimpia

Jó, hogy ilyennek születtem!

Szerző: Bodnár Zita

Pásztory Dóra 20 éves, paralimpiai, Európa- és világbajnok úszónő, világcsúcstartó. Vidám, mosolygós, életvidám fiatal hölgy. A közelgő olimpiáról, a terveiről, hivatásáról és a hétköznapokról beszélgettünk. 

– Mikor és miért kezdett el úszni?

– Pusztán egészségügyi okok miatt kezdtem el sportolni. Mikor megszülettem, a szüleim és az orvosok látták, hogy a bal kezemet nem tudom majd úgy használni, mint a jobbat, nem is fog úgy megerősödni, aminek gerincferdülés lesz a vége. Így kezdtem el úszni kilenc évvel ezelőtt.

– Hogyan lett élsportoló?

– Mindig is bennem volt a versenyszellem. Láttam, hogy az úszótársaim versenyekre járnak, és nagyon irigyeltem ezért őket. Az egyesület vezetője egy napon szólt, hogy fogyatékkal élők számára is rendeznek versenyeket. Bátorított, hogy induljak el, tegyem próbára magamat. Indultam a versenyeken, és rögtön nyertem három számban. Ettől kezdve nem volt kérdés a versenyzés.

– Mit jelent Önnek a versenyzés?

– Szeretem a versenyzést, de a felkészülés nagyon kemény. Szinte pontosan annyit edzem, mint az ép olimpikonok. Lelkileg is megterhelő, mert most már minden versenyen komoly elvárásokat támasztanak velem szemben. Ezeknek persze egyre nehezebb megfelelni, hiszen nem könnyű úgy a rajtkőhöz állni, hogy mindenki a győzelmemet várja, és közben tudom, hogy az összes versenyző engem szeretne legyőzni.

– Mit vár az idei olimpiától?

– Szeretném megúszni a legjobb időmet. Nagyon szeretném, ha meglenne a gyümölcse annak a sok-sok munkának, amit a felkészülésbe fektettem.

– Mennyire befolyásolja a hétköznapjait, hogy egy kicsit más?

– Azt szoktam mondani: én nem száz százalékos, hanem százhúsz százalékos életet élek. Soha nem volt hátrányom ebből, sőt! Nagy ajándék számomra, hogy ezeket az eredményeket elértem, hogy sok-sok értékes embert ismerhettem meg. Az, hogy öt ujjam van, egy eredeti, de semmiképpen sem negatív tulajdonság

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>