Cikkek listázása

Séta a képzőművészet, az irodalom és a zene világában

Szerző: Csillag Péter

110 éve, 1894. április 28-án született Molnár C. Pál, a 20. század egyik legsokoldalúbb művészegyénisége. Ebből az alkalomból nagyszabású gyűjteményes kiállítást láthattak az érdeklődők a Keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban, mely a művész születésnapja előtt néhány nappal, április 22-én nyílt meg, és a nagy érdeklődésre való tekintettel július 5-ig hosszabbították meg nyitva tartását.

Ez alkalommal a művész mintegy 200 műve volt együtt, mely a nagy olajképektől a fametszeteken, rajzokon, újságrajzokon át a szinte miniatűr temperákig reprezentálta ezt a hatalmas életművet – talán csak a templomi freskók hiányoztak. Ezt a kivételes anyagot, melyet most először láthatott a közönség együtt, a budapesti Molnár C. Pál Műteremmúzeum és a szülővárosban, Battonyán található Emlékház segítségével sikerült összegyűjteni, de emellett templomok, közintézmények és magángyűjtők is segítettek.

A kiállítás külön érdekessége volt, hogy az egykori Festetics lovardának legújabban felújított szárnya ezzel a kiállítással vált látogathatóvá a II. világháború óta először. Ebben az impozáns kiállító teremben – melynek végleges kiállítási tárgyait, egy osztrák magángyűjtő hintóit egyelőre restaurálják – kerül majd megrendezésre a Molnár C. Pál évforduló következő különleges jelentőségű eseménye, a Molnár C. Pál Baráti Kör 4. közös kiállítása is.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>