Cikkek listázása

A krakkói magyar Szentek Közössége kápolnában

Szentek közössége egymillió darab mozaikból

Szerző: Szerdahelyi Csongor

Krakkó eddig is az igényes magyar utazók egyik kedvenc úti célja volt, mert a város gyönyörű, és falai között a magyar múlt számos emlékével találkozhatunk. Az egykori lengyel főváros ezer szállal kötődik múltunkhoz. Közös királyaink, közös szentjeink nyomdokain járhatunk. Láthatjuk azokat az épületeket, utcákat, templomokat, amelyek évszázadokon át sok-sok magyar diáknak nyújtottak otthont, tudományt és hitben való elmélyülést, mielőtt Nagyszombat városában megnyitotta volna kapuját Pázmány Péter egyeteme. A világegyháznak pápát adó város hamarosan újabb magyar vonzerővel gazdagodik. Olyan értékkel, amely miatt már önmagában is érdemes lesz idezarándokolni. 

Krakkó Lagiewniki nevű külvárosában 2001-ben szentelte fel II. János Pál pápa az Isteni Irgalmasság-bazilikáját, amely Francisek Macharski krakkói bíboros javaslatára idén októberben magyar kápolnával gyarapszik. De nem akármilyen kápolnával! Puskás László kárpátaljai görög katolikus pap festőművész immár egy esztendeje dolgozik a falakat borító ötven négyzetméternyi mozaikalkotáson, amely jelenlegi állapotában, még befejezetlenül is felejthetetlen élményt nyújt a látogatónak.

A ravennai bazilikák mozaikvilágából és a bizánci ikonfestészet hagyományaiból táplálkozó alkotásfolyam a kápolna két oldalfalán hatvannyolc magyar, magyar-lengyel, lengyel, közép-európai és európai jelentőségű szentet, boldogot, valamint az összes olyan magyar személyt ábrázolja, akiknek kanonizációja folyamatban van, illetve akiknek oltárra emelésében reménykedünk.

A közel egymillió darab velencei üvegmozaik-darabkából készülő sorozat igazi Biblia Pauperum, a kép nyelvén megfogalmazott hittan és történelemkönyv, páratlan önismereti olvasmány. Mennyezetre függesztett kör alakú pajzs hordozza a főalakot, a Fausztina nővér által leírtak szerinti Krisztus-arcot, s mellette kicsiben láthatjuk a kegyhely „anyját”, az Isteni Irgalmasság apostolát, Katona István püspök szavaival: „Az Úr Jézus titkárnőjét”. A pajzs külső oldalát pedig az uniós csillagoktól övezve Európa társvédőszentjei népesítik be. Az oltár előlapjában egy mostanáig lappangó és a közelmúltban Lengyelországban felfedezett Szent István karereklye kap helyet.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>