Cikkek listázása

Betlehemi hódolat

A Szó, ki testté lett

Szerző: Kalacsi János

Háromkirályok 

- Messzi távolból érkeztünk hozzád. Csillag hozta híredet, és vezetett bennünket az úton. Az úton, mely nem volt mentes a veszélyektől, a csapdáktól sem. Lappangó árnyak leselkedtek ránk, szavak közötti kimondatlan, alantas, hazug gondolatok. Köntösünkre por tapadt: ármány nyújtogatta utánunk indáit. Jó itt lenni veled ebben a patyolattisztaságban, ebben a gazdag szegénységben. Nem birtokolni semmit. Koronámat leteszem eléd, aranyra nincs szükségem. Az egész világ úgyis elfér egy parányi szívben.

- Népem azt várja tőlem, hogy vezessem őket. Nem tudnak járni. Szükségük van valakire, aki fogja a kezüket, akiben megbízhatnak, akire számíthatnak. Királynak tartanak. Gondviselőjüknek választottak, s ez az én keresztem. Boldog az a pásztorfiú, akinek az életét a báránykái töltik ki! Bíbicek köszöntik, amikor nyáját kivezeti a legelőre, s a patak csíkhalat ad neki reggelire. Senki sem ostromolja kérvényekkel, jogos és jogtalan, kapzsi követelésekkel, vélt és valós sérelmek felpanaszolásával. Rám azonban emberek vannak bízva. Emberekről kell gondoskodnom, hiszen ez a hivatásom. Politikus vagyok. Lehetőséget kell teremtenem mások életéhez, boldogságához. Könnyű lenne a korrupció, az önző zsarnokság vizeire eveznem. Ez azonban nem politika. Valami más. Az igazi politika - amit én akarok folytatni - szolgálat. Nem mondom, hogy könnyű feladat. Ezért vagyok itt. Néha eltévedek, szem elől tévesztem a célt. De szeretnék mindig megmaradni a helyes úton.

- A népem hisz bennem. De én kitől várjak támogatást? Ki hallgatja meg kételyeimet, ki előtt merném feltárni lelkemet? Az olaj, amellyel királlyá kentek, halálomra, temetésemre kent fel. Meghaltam, hogy mások éljenek. Bölcsnek mondanak az emberek. De mi a bölcsesség? Kételyeink megfogalmazásának képessége? De az igazi, nagy kérdésekre nincsenek válaszok. Csak a hit van, a szeretettel boldog ölelésében összefonódó hit. Vannak szavak, de a szavak mélyén vagy üresség van, a semmi nélküli Semmi, vagy a Minden, a Kimondhatatlan. S ha a Minden úgyis kimondhatatlan, akkor mire szolgálnak a szavak? Leborulok előtted, mindent betöltő, egyetlen, teljes Szó. Néma szavaim csöndje, mint tömjénfüst szálljon feléd, dicsőségedről beszéljen: engedd, hogy némaságom a te dalodat zengje!

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>