Cikkek listázása

Amikor egy élet imádsággá válik

Szerző: Rózsásné Kubányi Andrea

Margit annyit jelent: gyöngy. Valóban igazgyöngyként ragyogott hazája földjén, rövid élete elég volt ahhoz, hogy az életszentség legmagasabb fokára eljusson. Mindenben azonosult Krisztussal. Királylánynak született és szegényként halt meg. 

Égi születésnapján, január 18-án emlékezünk Árpád-házi Szent Margitra, IV. Béla király és Laszkarisz Mária leányára. Szülei török veszedelemben tett felajánlását - hogy születendő gyermeküket Istennek szentelik - nagyon komolyan vette. 1254-ben tett fogadalmat Humbertusnak, a domonkos rend akkori generálisának kezébe a Nyulak szigetén, ahol édesapja megépítette számára az új domonkosrendi kolostort.

Egész élete odaadás volt. Nem törődött azzal, hogy királylánynak született, mindig a legnehezebb, a legmegalázóbb munkákat vállalta. A különös előnyökkel járó házassági ajánlatokat is visszautasította, mert hű maradt fogadalmához, engesztelni akart hazájáért. Megkapta a jövendölés tudományát, csodák és imameghallgatások is történtek közbenjárására, ezért hamarosan elkezdték a szentté avatási eljárást, de ezt a történelem viharai rendre meghiúsították, így csak 1943. november 19-én történt meg az oltárra emelése.

Életének alapszabálya nagyon egyszerűen hangzik:

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>