Cikkek listázása

LELKET EURÓPÁNAK

Jöjjön el a te országod!

Szerző: Id. Frivaldszky János

A Miatyánk e mondata a Krisztus Országa (Regnum Christi) katolikus apostoli mozgalomnak evangéliumi jelszava. „Katonái" a Krisztus-légió (Legio Christi) szerzetespapjai. Alapítójuk a még élő mexikói Marcial Maciel, akinek akkor született meg papi hivatása, amikor hazájában a nagy vallásüldözés idején kisfiúként tanúja volt plébánosuk nyilvános akasztásának. 

Ismerősöm, Puskás Balázs húgán keresztül kapott meghívást egy római lelkigyakorlatra. Amit ott látott - boldog, megvalósult életet élő szerzetespapok  impozáns seregét -, azonnali döntést ébresztett benne a mozgalmukban való fogadalmas elköteleződésre. Befejezte a jogot, Mexikóba küldték, majd az USA-ba. Most Rómában dolgozik, az alapító mellett.

Szüleit - hívő katolikusok - váratlanul érte egyetlen fiuk döntése. Édesanyja, akit sokan lelki könyvei szerzőjeként Horváth Mária néven ismernek, ezt mondja: „Már születése előtt felajánlottam Krisztusnak. Azt szerettem volna, ha mint én, a Fokoláre lelkiségében találna otthonra. Ám éppen e lelkiség segített: »Szeresd felebarátod mozgalmát, mint önmagadét« - s ezzel azonosulva örülök céljainak."

Benkóczi Zoltán színművésznek mindhárom fia ezt az utat követi. „Amikor tizenéves fiúnk egy római lelkigyakorlaton döntött, aggódtunk. Aztán öccsei is követték, mi pedig rájöttünk, hogy nem lehetünk tovább csupán vasárnapi keresztények, s csatlakoztunk." Feleségének, Katalin asszonynak ragyog az arca fiaira gondolva, közben potyognak a könnyei. Sírni a győztesnek igenis szabad.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>