Cikkek listázása

2004-ben történt

1. 2004-ben az Egri Főegyházmegye hármas jubileumát ünnepelte: 1000 éves az 1004-ben alapított egyházmegye, amely 200 évvel ezelőtt lett érsekség. Az Egri Szeminárium pedig 2004-ben ünnepli 300 éves fennállását. A hármas jubileum rendezvényei lehetőséget teremtettek a történelem felidézésére és a lelki megújulásra is. 

2. 2004. május 21. és 23. között 8 közép-európai ország hívei vettek részt Mariazellben a Népek Zarándoklatán, amely a Közép-európai Katolikus Találkozó egyéves programsorozatának csúcspontja volt. Októberben a nyolc ország püspöki konferenciáinak elnökei már a további együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak Pozsonyban. 

3. 2004. május 30-án, pünkösd vasárnapján a Magyar Katolikus Rádió megkezdte műsorainak országos sugárzását. A rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást megerősítse és terjessze. A rádió szerepet vállal a katolikus egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelvünk értékeinek megőrzésében határon innen és túl. 

4. Húszéves 2004-ben a Magyar Házas Hétvége katolikus lelkiségi mozgalom, amelynek jelenleg mintegy 4500 házaspár és 400 pap és szerzetes tagja van a Kárpát-medence magyarlakta területein. Évente mintegy 100-140 nagyobb rendezvényt (régiós találkozókat, hétvégi lelki napokat, továbbképzéseket, vezetőképzéseket) tartanak, a kisebb csoportok pedig havonta találkoznak. 

5. 2004. október 3-án boldoggá avatták az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt, akinek személyében egy igaz keresztény embert, egy hitvesét és gyermekeit mindhalálig szerető hűséges családapát és egy hatalmát nemcsak szóval, hanem példaadó tettekkel, szolgálatként gyakorló államférfit tisztelhetünk. 

6. Új magyar kápolnát áldott meg Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek 2004. október 9-én Krakkóban. A Szentek Közössége címet viselő kápolna az Isteni Irgalmasság-bazilika altemplomában kapott helyet. Különlegessége az az 50 négyzetméternyi csodálatos mozaik - Puskás László alkotása -, amelyen szinte valamennyi magyar szentünk és boldogunk látható. 

7. 2004-ben II. János Pál pápa eucharisztikus évet hirdetett, amely október 10-én, a mexikói Guadalajarában egy héten át tartó XLVIII. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszussal kezdődött és 2005 októberében a püspöki szinódus ülésével ér véget. Ennek témája: „Az eucharisztia, az élet és az egyház küldetésének forrása és csúcsa." 

8. II. János Pál pápa augusztus 14-én Lourdes-ba zarándokolt a francia püspökök meghívására. A szentatya abból az alkalomból kereste fel a szentélyt, hogy 150 évvel ezelőtt, 1854. december 8-án hirdette ki a szeplőtelen fogantatás dogmáját Boldog IX. Piusz pápa. 

Felvidéki pillanatképek

9. 2004 februárjában a Remény felvidéki magyar katolikus hetilap első alkalommal szervezte meg a Felvidéki Magyar Teológiai Napokat Egyházgellén. 

10. Bibliaverseny Diószegen 2004. február 19-én. 

11. Lelkigyakorlat a felvidéki magyar papok számára (Magas-Tátra, 2004 szeptembere). Képünkön dr. Kiss-Rigó László püspök úr látható. 

12. 2004. november 13-án, a magyar szentek és boldogok emléknapján a Remény hetilap találkozót szervezett Remény-barátokkal és olvasótáborával. A szentmise előtt hagyományőrző kórusok Mária-dicsérő énekeket énekeltek. 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>