Cikkek listázása

2005-ben ünnepeljük

1. Mindszenty József bíboros érseki székfoglalásának 60., égi születésének pedig 30. évfordulóját ünnepeljük 2005-ben. „Krisztust hordozta ajkán és szívében, Krisztust hordozta minden cselekedetében. Nemcsak hirdetője, de megvalósítója volt az evangéliumnak." 

2. 70 éve hunyt el, és 2006-ban lenne 90 éves a magyar katolikus ifjúság 20. századi nagy példaképe, Kaszap István (1916-1935). Sírját ma is zarándokok tízezrei keresik fel Székesfehérváron, akiknek példája lelkierőt adott, hogy a szenvedést Isten kezéből elfogadják. 

3. 2005. augusztus 25-én lesz 100 éve annak, hogy egy kis lengyelországi faluban megszületett Kowalska Helén, a későbbi Szent Fausztina nővér. Az Úr Jézus titkárnője Isten irgalmasságának igazságát hirdette és ezért könyörgött különösen a bűnösök számára. Az isteni irgalmasság tisztelete halála után gyorsan elterjedt az egész világon. 

4. Hatvan éve, 1945. március 31-én szenvedett vértanúhalált Boldog Apor Vilmos győri püspök, aki halálát felajánlotta magyar hazánkért és az egész világért. A vértanú püspököt II. János Pál pápa 1997-ben boldoggá avatta, folyamatban van szentté avatási eljárása. 

5. 100 esztendővel ezelőtt, 1905. november 9-én szentelte fel a Szent István-bazilikát Kohl Medárd segédpüspök. Az épület számos megrongálódásának rendbehozatalához 1983-ban láttak hozzá, és mára teljesen megújulva, régi fényében ragyog a főváros legnagyobb temploma, amely az építtetők álmának megfelelően egyik szimbólumává vált fővárosunknak. 

6. 950 éve alapították a tihanyi bencés apátságot. Szent helye ez a magyarságnak, és ezt megtapasztalhatja mindenki, aki Tihanyba látogat, és csendben megáll a 11. században épült altemplomban az alapító király, I. András sírjánál. Az épületet 1994-ben kapta vissza a rend, azóta él és dolgozik Tihanyban ismét egy kisebb bencés közösség. 

7. A Szeged-csanádi Egyházmegye 975 éves 2005-ben. Első szent királyunk 1030-ban alapította a Csanádi Egyházmegyét, amelynek elnevezése 1982-ben módosult Szeged-csanádira. Az egyházmegyében jelenleg 112 plébánia és 54 filia van. A híveket 83 pap és 12 szerzetespap szolgálja. 

8. Tíz éve látott napvilágot Az élet evangéliuma kezdetű enciklika, amelyben II. János Pál pápa az ötödik parancs (Ne ölj!) köré építi az egyház élettel kapcsolatos tanítását. Korunkban olyan mértékű támadás tapasztalható az emberi élettel szemben (abortusz és eutanázia), amely szükségessé tette az egyház megnyilatkozását. 

9. Az Új Ember pályázatot hirdetett az eucharisztia évére vers, népének és egyházi könnyűzene kategóriában. A győztesek névsora 2005. április 2-án válik ismertté. A legjobb pályaművek nyilvános szentségimádás keretében hangzanak fel először. Versekkel és énekekkel is dicsérjük az oltáriszentségben jelen lévő Úr Jézust!

10. 60 éves az Új Ember, melynek első száma 1945. augusztus 9-én jelent meg. A lapcím mögé a lap munkatársai máig odaértik az új emberré válás szentpáli tanítását, amelyet hétköznapi munkával és írói tűzzel igyekeztek - és igyekeznek ma is - az olvasó számára elérhetővé tenni. 

11. 2005-ben újabb állomásához, a németországi Kölnbe érkezik a 20 éves múltra visszatekintő ifjúsági világtalálkozó. Képünk a 2002 nyarán megtartott torontói találkozón készült. Ez volt a harmadik Atlanti-óceánon túli állomása annak a zarándoklatnak, amelyet a szentatya és a fiatalok együtt járnak. 

12. 2004 szeptemberében elkezdődött a Talentum 2004/2005 internetes játék. Az idei Talentumban az általános- és középiskolás diákok mellett a felnőttek is kipróbálhatják tudásukat, s indulhatnak a nyereményekért. Az Új Ember Kiadó Talentum játéka a www.talentumjatek.hu honlapon érhető el.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>