Cikkek listázása

Emléksorok Slachta Marigt halálának 30. évfordulójára

Hősök, szentek…

Szerző: Schéda Mária

Azonosságot vagy különbözőséget rejt a felsorolás ismert egyházi énekünk befejező soraiban? Hazánk megmentéséhez szükség van mindkettőre. Sőt, a tisztákra is!

Salkaházi Sára szociális testvért minden valószínűség szerint hamarosan boldoggá avatja az egyház; életével és vértanúhalálával kiérdemelte ezt. Engedelmeskedett Istennek a felebaráti szeretet hősies gyakorlásában egész életében, az üldözöttek menekítésének vészkorszakában pedig elöljárója, Slachta Margit elgondolása és utasítása szerint is. Őt tehát boldognak vélhetjük (s előbb-utóbb bizonyára szentnek is).

Slachta Margit egyelőre „csak" hős… Boldoggá avatásának gondolata fölmerült ugyan a társaságban, de Sára „megelőzte". S különben is annyi bonyodalom, félreértés, konfliktus, politikai, társadalomerkölcsi és emberi meg nem értés, történelmi korszakváltásonkénti újabb és újabb félremagyarázás kísérte Margit testvér életútját, hogy történészek, teológusok és világi tanúságtevők összefogására van szükség ahhoz, hogy mindez letisztuljon az időben. Egész életműve oly sokrétű (volt pedagógus, rendalapító, író, közéleti ember, parlamenti képviselő, szociális munkás), hogy ennek rendszerezése még eltarthat egy ideig. Mona Ilona nagybecsű könyve (Corvinus Kiadó, 1997) ugyan már méltó elismertséget szerzett neki, és lemosta személyéről a politikai hazugságok szennyét, mégsem a szentet, hanem az embert, a 20. századi történelem hősét kívánta bemutatni.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>