Cikkek listázása

Egy édesanya tollából

Katica érkezése

Szerző: Katona Marianna

Nekünk keresztényeknek istengyermeki mivoltunkból következik, hogy igyekszünk mindenben kikérni a mi mennyei apukánk véleményét, és ahhoz igazítani életünket. Én édesanyám betegségéből kifolyólag sokáig egykeként éltem. Saját tapasztalatomból mondhatom, hogy mindazok érvelése hazug és nem helytálló, akik arra hivatkozva nem vállalnak több gyermeket, hogy annak az egynek mindent megadhassanak. Én tudom csak, mennyit szomorkodtam és szenvedtem amiatt, hogy egyedül vagyok. Az összes játékomat és féltett kincsemet odaadtam volna, ha néhány társamhoz hasonlóan én is egy népesebb család tagja lehettem volna.

És hogy milyen erős a korszellem hatása a felnőtt fiatalokra, az abból is kiderül, hogy mikor arra került a sor, mégis feltettem a kérdést az Úrnak: „Akkor most hogyan tovább? Vállaljunk-e harmadik gyermeket?" Ez annál is inkább kínos volt, mert a körülmények sem tűntek a legmegfelelőbbeknek. A férjem egészségügybeli fizetése még így is sokszor kevésnek bizonyult, a lakás is kicsi volt, én pedig éppen teológiai tanulmányaim első évében jártam. Lesz-e erőm tovább folytatni? Ezernyi kérdés és bizonytalanság szorongatott, mikor a Jóisten meglepő módon válaszolt.

Amikor az egyik tanulmányi hétvégéről hazatértem, mindkét gyermekem - akik előtt ezt a témát szigorúan zároltuk -, egy-egy rajzzal fogadott. Kislányomtól megszoktam, hogy a családunkat lerajzolja, de elsős nagyfiamat a repülők és autók birodalmából csak az iskolai feladat kényszerítette eddig családja lerajzolására. Most azonban ő is boldogan és titkokba látó huncutsággal mutatta rajzát, amin lepingált mindenkit és anyu kezébe egy pici, rózsaszín babát festett. S hogy újdonsült tudományát is bizonyítsa, egy nevet is fölé írt: „Kati". Kislányom is közbekotyogott rajzát lobogtatva: „Kati lesz a mi kistestvérünk."

S hogy mennyire igaz a Szentírás igéje („Kiárasztom Lelkemet minden testre, fiaitok és lányaitok jövendölni fognak..." - mondja Joel prófétán keresztül az Úr), azt az is bizonyítja, hogy mint utólag kiderült, én ekkor már két hete áldott állapotban voltam. Arra is példa ez számomra, hogy a gyermekek  mennyivel nagyobb bizalommal mernek ráhagyatkozni belső megérzéseikre, mert akárhányszor felmerült, hogy mi legyen a neve babának, ha kisfiú lesz, ők mindketten ragaszkodtak ahhoz, hogy az ő kistestvérük akkor is Kati lesz.

Azóta Katica már harmadik osztályos, és az első szentáldozásra készül. Teológiai tanulmányaimat is sikerült befejeznem. Igaz, a távhallgatóknál is távhallgatóbb lettem, hiszen egy pici babával nem járhattam előadásokra. Mégsem maradtam le, hála azoknak az évfolyamtársaimnak, akik mindenben segítségemre voltak, az indigóval való jegyzetelésen át az előadások magnóra való rögzítéséig.

A Jóisten megmutatta nekem is, mint Szent Pálnak, hogy elég nekem az ő kegyelme, mert a család nemhogy hátráltatott volna az otthoni munkámban, tanulásban, inkább erőt adott a nagyobb összefogás meg egymás tudatos segítése által. És a kegyelem szétáradt és megerősített hitemben, látva, hogy ez az icipici ráhagyatkozás Istenre, ahogyan rábíztam a döntést életemben, milyen kegyelemhullámot indított el környezetemben.

Azóta Isten még egy kislánnyal megajándékozta családunkat, újra bebizonyítva, hogy a szeretet a legkülönlegesebb adomány, amit minél többfelé osztunk, annál több lesz belőle. Nem mondom, hogy nincsenek gondjaink, problémáink, de megerősödtünk abban a tudatban, hogy közösen, szeretettel és Isten segítségével megoldhatjuk azokat.

Az ideális család

Létezik-e az ideális család? Hiszen ha Isten tervében egyaránt helye van az egy gyermekes és a sokgyermekes családnak is, akkor mi emberek hogyan állíthatnánk kizárólagosan az egyikről vagy a másikról, hogy ideális. Az ideális család mégis létezik. A végtelenül bölcs mennyei Atya igen magasra tette a lécet számunkra, mikor a szentcsaládban erre példát is állított elénk, és ezzel egyben megadta a mércét is ahhoz, hogy eldönthessük, vajon ideális-e egy-egy család. Csakhogy Isten értékrendje szerint nem a családtagok számától függ, hogy egy család ideális-e, hanem attól, hogy mekkora a családtagok között a szeretet, mennyire veszik komolyan Isten róluk alkotott tervét, mennyire képesek belesimulni szerető ölelésébe… 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>