Cikkek listázása

A katolikus újságírók és A sajtó védőszentjének ünnepe

Katolikus újságíró: két világ mezsgyéjén

Szerző: Harmath Károly OFM

Szalézi Szent Ferencnek, az újságírók védőszentjének január 24-én évente visszatérő ünnepe akaratlanul ráirányítja figyelmünket a katolikus újságírók és a katolikus média feladatára és szerepére. 

Igen nehéz világosan megkülönböztetni a katolikus és nem katolikus újságírót. Mi az alapvető ismérve a katolikus újságírónak? Hiszen szakmai szempontból nézve katolikus és nem katolikus újságírónak egyformán felkészültnek kell lennie. A katolikus hit elfogadása még nem tesz valakit katolikus újságíróvá. A dolog ott kezdődik, amit az evangéliumban olvasunk: a gyöngyszemeket nem dobhatjuk a disznók elé. Ebből az idézetből kiindulva arra szeretnék rámutatni, hogy a katolikus újságíró gyöngyszemeket kínál fel az olvasónak. Ehhez viszont megfelelő szakmai tudás kell, nemcsak hit. Mert a rosszul odadobott, gyakran sárba esett igazgyöngyöket nem mindig lehet világosan felismerni. De még tragikusabb, ha a felajánló maga sem tudja megkülönböztetni az igazgyöngyöt az értéktelen utánzattól.

Komoly, isteni dolgokról ír a keresztény újságíró, ezért a minőséges felkészülés számára nélkülözhetetlen. Sőt azt is mondhatnám, hogy jó pap módjára kell viselkednie, aki „holtig tanul". A szakbarbárságot nem engedheti meg magának, mert különben értékét veszti a gyöngy. Azzal még nem lesz valaki tévésztár, hogy odaállítják a kamerák elé. Milyen jó lenne, ha ezen s téren is tudnának önkritikusak lenni azok, akik nem tudnak ellenállni az írás, a mikrofon vagy a kamera csábításának! A népszerűség utáni vágy - mert ismerjük be, ez is erős kísértés - nem mentesít például attól, hogy ne tudjuk megkülönböztetni a szószéket a kamerától vagy a mikrofontól.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>