Cikkek listázása

Bemutatjuk a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kört

Szeretnénk lélekben gazdagabban élni

„Még mi magunk is meglepődünk, amikor kimondjuk: a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) jelenleg a Vajdaság legnagyobb magyar civil szervezete. Pedig ez olyan tény, amit egyértelmű adatokkal lehet alátámasztani: a szervezetnek 49 településen alakult helyi csoportja és már közel 800 tagja van. Lépten-nyomon találkozunk a vajdasági magyar sajtóban a KÉK programjaira vonatkozó értesítésekkel és beszámolókkal. Pedig alig több mint két évvel ezelőtt, 2002. augusztusában ült egy asztalhoz 20 értelmiségi - köztük 3 katolikus pap -, akik egyetértettek abban, hogy egy ilyen jellegű szervezetet létre kell hozni, mert van küldetése, és azt a küldetést, amit felvállalt, ebben a formában akkor még nem teljesítette senki" - tudtuk meg Mester Imrétől, a KÉK projektmenedzserétől, aki az alábbiakban e civil szervezet életét ismerteti meg olvasóinkkal. 

A KÉK azzal a céllal alakult meg, hogy a vajdasági magyar keresztény értelmiségieket egymáshoz közelebb hozza. Szeretnénk lélekben gazdagabban, mindennapjainkban keresztényként élni. Amennyire erőnkből telik, el kívánjuk látni azokat az evangelizációs feladatokat, amelyek a világiakra várnak. Ez a szerepvállalás jogunk és kötelességünk. Célunk, hogy a Vajdaságban élő magyar keresztény értelmiség számára újabb lehetőséget nyújtsunk a keresztény önépítésre és ismeretvilágának gazdagítására.

Fontosnak tartjuk, hogy kapcsolatok szövődjenek a Vajdaság különböző részein élő magyar értelmiségiek között. Miként azt XII. Pius pápa kifejtette, a krisztushívőknek, pontosabban a világi hívőknek egyre inkább tudatában kell lenniük, hogy nem csupán az egyházhoz tartoznak, hanem ők az egyház, amely általuk az emberi társadalom éltető elve. II. János Pál pápa a Christifideles laici című apostoli buzdításában pedig már azt is részletezi, hogy a hívek nem mondhatnak le a közéleti, a politikai szerepvállalásról.

A közömbös magatartást semmi sem igazolja, hiszen mind jobban tapasztaljuk, hogy a kultúra nemcsak a keresztény hittől, hanem minden emberi értéktől eltávolodik. Éppen ezért a jelenlét a kultúrában sürgető feladat, mert általa az embert szolgáljuk.

A KÉK feladata az ember formálása. A keresztény erkölcsi alapokat hirdető és megvalósító személy kovász. Ha jobbá tesszük az embert, beleértve magunkat is, a társadalom is jobbá válik. Ugyanakkor képes lesz arra, hogy megismerje, mi a közjó. Az egoizmusába zárkózó társadalom ezt nem tudja felismerni. A közjó mércéje nem lehet egy politikus vagy egy politikai irányvonal, a közjó az emberi jogok összessége. 

35 ezer kilométer Vajdaság-szerte 

2003 októbere óta folyamatosan tartunk nyilvános tribünöket a helyi csoportokban. Ezeken jól felkészült előadók - papok, lelkészek, hitoktatók - tartanak előadásokat elsősorban hitismereti témákról. Mostanáig összesen mintegy 450 tribünt szerveztünk meg. Az előadásokat ezeken az alkalmakon mintegy 1500 ember hallgatja meg havonta. Az előadók lényegében önkéntesek, munkájukért tiszteletdíjat nem kapnak, csak az útiköltséget áll módunkban megtéríteni nekik. Eddig ezek az önkéntes előadók mintegy 35 ezer kilométert tettek meg Vajdaság-szerte, településről településre utazva, többnyire saját személygépkocsijukkal. Az önkéntes előadók mellett a tribünök megszervezésének hatalmas munkájából a helyi csoportok koordinátorai és helyetteseik is bőven kivették részüket: minden egyes tribünt ők szerveztek meg a KÉK irodavezetőjével szorosan együttműködve. A koordinátorok és helyetteseik is önkéntes alapon, minden térítés nélkül végzik munkájukat.

A tribünök szervezése alaptevékenységünknek tekinthető, ezek mellett a 2004-es év folyamán új tevékenységi formák is megjelentek. Ilyenek például a nyáron megszervezett bibliai napok, a Hitélettel együttműködve elindított bibliai levelezőiskola, a szakági csoportok számára szervezett lelkigyakorlatok. Ez utóbbiakat az ősz folyamán olyan neves személyiségek vezették, mint Szegheo József piarista atya Szegedről, dr. Kellermayer Miklós sejtkutató professzor Pécsről és dr. Benyik György atya, egyetemi tanár Szegedről. 

KÉKifi, Társ-suli, Értünk… 

2004 elején megkezdte a munkát a KÉKifi, a KÉK ifjúsági szakosztálya. Ennek gyümölcse a Hírvivő katolikus hetilap mellékleteként havonta megjelenő Értünk című ifjúsági újság. A fiatalok munkája csak most kezd kibontakozni, de vannak biztató jelek, amelyek arra utalnak, hogy a KÉKifi is tud a vajdasági magyar fiatalok érdeklődését felkeltő programokat szervezni. Az egyik legjelentősebb kezdeményezés, amely az ifjúságot célozza meg, a vajdasági Társ-suli megszervezése és beindítása. Ezt a vállalkozást a KÉK a szegedi Társ-suli trénerekkel együttműködve kezdi. A cél, hogy ez a Magyarországon másfél évtizede eredményesen működő program, amely a fiatalok párkapcsolatokra és házasságra való felkészítését tűzte ki célul, a Vajdaságban is segítségére lehessen a fiataloknak abban, hogy a nagybetűs Életnek ezekben a nagyon is lényeges kérdéseiben jobban eligazodjanak. 

Hogy mély barátságok szövődjenek 

A lelkigyakorlatok szervezését a jövőben is folytatni kívánjuk, a bibliai levelezőiskola is többéves programként indult, a Társ-suli reményeink szerint ugyancsak szép jövő előtt áll. 2005-ben azon szeretnénk dolgozni, hogy a KÉK tagjai megismerkedjenek egymással, hogy a különböző településeken élő magyar keresztény értelmiségiek között mély barátságok szövődjenek. Ezekből a kapcsolatokból aztán újabb és újabb kezdeményezések, programajánlatok, de akár új magyar, keresztény, értelmiségi szervezetek is születhetnek, és reméljük, születni is fognak. Tisztában vagyunk vele, hogy annak a hatalmas küldetésnek, amit a Vajdaságban élő magyar keresztény értelmiségiek felvállalhatnak, nem lehet csupán egy szervezet a hordozója, legalábbis nem hosszú távon. Éppen ezért nyitottak vagyunk arra, hogy a KÉK-ből újabb szervezetek kifejlődését, elindulását támogassuk, nyitottak vagyunk a hasonló célokért dolgozó szervezetekkel való együttműködésre határainkon belül és határainkon túl is. Ez utóbbi természetesen elsősorban Magyarországot jelenti, de reményeink szerint a közeljövőben jelenteni fogja Erdélyt, a Felvidéket, Kárpátalját és a többi magyarlakta területet is.

Ugyancsak reméljük, hogy idővel sikerül kapcsolatokat kiépíteni a többi, távolabbi országban tevékenykedő, hozzánk hasonló szervezettel, magyarokkal és másokkal is. 

Hogyan lehet a KÉK-kel kapcsolatba lépni?

A KÉK irodája Szabadkán van, az iroda postai címe: Keresztény Értelmiségi Kör, Zombori út 26/a,  
24000 Szabadka (Subotica), Szerbia és Montenegró.

Az iroda  hétköznapokon 8-tól 14 óráig tart nyitva, Szabó Károly irodavezető a +381 24 552 539-es  
telefonszámon érhető el. E-mail címünk:  
kek@tippnet.co.yu. Aki a Keresztény Értelmiségi Körről többet is szeretne megtudni, annak figyelmébe ajánljuk honlapunkat: www.kek.org.yu

 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>