Cikkek listázása

Pécsi Advent

Váljon a jó jobbá, a rossz pedig jóvá!

Szerző: Fazekas Orsolya

Advent: várakozás, közeledés, megérkezés, eljövetel. Röviden talán így foglalhatnánk össze azt a négyhetes időszakot, mely az egyházi év első szakasza. Mindenki másképp várakozik. Van, aki egyik üzletből a másikba fut, van, aki otthon csinosítja lakását, netán saját belső világát, és van, aki minden változás nélkül éli tovább hétköznapjait.

 

Ma, amikor már nem elég egy munkahely, s nem elég a napi nyolc órás munkaidő, igen nehezen hangolódunk rá a várakozásra, a Megváltó méltó fogadására. Egyre több úttorlaszt látunk magunk előtt, amely megakadályozza haladásunkat a Jézushoz vezető úton. 
Szent Márk evangéliumában ezt olvassuk: „Készítsétek elő az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit" (Mk 1,3).  

Talán éppen ennek okán született meg tavaly, egy októberi délutánon az az ötlet, hogy legyen igazi adventje Pécs városának. Akkor úgy fogalmazták meg a szervezők, hogy stoptáblát szeretnének állítani az emberek elé. Stoptáblát, mely megállásra, gondolkodásra, egymás észrevételére késztet. Hisz oly sokszor megyünk el egymás mellett rohanó világunkra hivatkozva…

 

Az ötlet valóra vált. 2003-ban a város apraja-nagyja együtt készült advent ünnepére. A Szent Péter és Pál pártfogása alatt álló bazilika megtelt a kultúra képviselőivel, a fellépőket hallgató szülőkkel, nagyszülőkkel, rokonokkal, barátokkal. Egy év távlatából elmondhatjuk, hogy érdemes volt megszervezni a Pécsi Adventet, jó volt látni a mosolygó arcokat, a könnybe lábadt szemeket gyermekeink produkciója után, és jó volt átélni a meghitt pillanatokat.

Idén ismét összeült a szervezőgárda és megalkotta a tervet, mely december 4. és 22. között teremti meg a tartalmas felkészülés lehetőségét Urunk eljövetelére. Ez a három hét nem a pénzről, nem az emberek sokféleségéről, nem a hétköznapok csatározásairól szól, hanem a sokak számára csupán elcsépelt fogalmat jelentő, de mégis nagyon mély tartalommal bíró szeretetről.

A három hetes programsorozat alatt a pécsi bazilika megtelik a kultúra jeles képviselőivel, akik európai és hazai kultúránk szebbnél szebb darabjait kínálják majd. Pécsnek és vonzáskörzetének közel 40 iskolája mutatkozik be a három hét alatt. Idén először nemzetiségi napokat szerveznek a városban élő kisebbségek. Délutánonként teaházi beszélgetések várják az érdeklődőket a Dómmúzeumban. A Szent István téren kézművesek kínálják portékáikat, hívogat a forralt bor és a kürtős kalács illata.

A Pécsi Advent ideje alatt - 2004-ben csakúgy, mint az elmúlt évben - ingyenesen látogatható a bazilika, a Korsós és Péter-Pál Sírkamra valamint a Dómmúzeum. Keddtől szombatig délelőtt 11.00 és 12.00 órai kezdettel idegenvezető kíséretében tekinthetik meg az említett helyszíneket.

A számos zenei műsor és színielőadás mellett a Pécsi Egyházmegye területén található Betlehemekből kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a bazilika altemplomában.

Fontos megemlíteni, hogy a mai pénzorientált világban, amikor lassan már a jó szóért is fizetnünk kell, az említett rendezvénysorozaton a fellépők térítésmentesen vállalják szereplésüket.

E rendezvénysorozat nemcsak a bazilikát és annak terét kívánja megnyitni, hanem az emberi szíveket is, kell, hogy békességet és szeretetet sugározzanak minden jóakaratú és jó szándékú ember felé, hogy a jó jobbá, a rossz pedig jóvá válhasson. Talán 2004 karácsonyán megajándékozhatjuk az érkező Jézust szeretettől lángoló, szeretetben elemésztődő szívünk érett, zamatos gyümölcsével.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>