Cikkek listázása

A Manréza: spirituális és kulturális központ

Szerző: Körössy László

Fotó: Körössy László

A Pilis szívében magasodó Dobogókő kedvelt kirándulóhely. Jól kiépített turistautak, tiszta vizű források csábítják ide a természet szerel­meseit tavasztól őszig. Télen pedig a jól bevált síterep vonzza a látogatókat. E friss levegőjű, nyugodt környezetben találhatjuk a Manréza Spirituális és Kulturális Központot, amely a jezsuita rend 1993 óta működő intézménye öt hektáros parkkal, négy épülettel. A Manréza természet közeli szellemét, a vezetők kör­nyezettudatos szemléletét jól jelképezi a park már nevében is: Madárbarát kert. Valóban több madárfaj érzi itt jól magát.

Az épületek egy része egyházi és világi konferenciák megrendezésére szolgál, de alkalmi üdülést és vendéglátást is lehetővé tesz, a másik két épület a lelkigyakorlatok és egyéni elvonulások, az egyházi továbbképzések, a meditáció helyszíne, ahol eucharisztikus kápolnák is működnek.

A név előjel (Nomen est omen), tartja a mondás. Manresa spanyolországi település, ahol 1522-től 1523-ig Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítója egy esztendőt töltött elvonultan, sok meditációval.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>