Cikkek listázása

Könyvajánlat

Weibl Lipót – Koller Gyula: Napi üzenet I.

(Formátum: 14×21 cm , 222 o., Glória Kiadó)
A fenti címen megjelent könyv elmélkedéseket tartalmaz, amelyek a köznapi szentmisék olvasmányaihoz kapcsolódnak. Ezek üzenetei, „ha ószövetségi olvasmányok nyomán készültek, előkészítenek minket Jézus örömhírének avatottabb megértéséhez, ha pedig újszövetségi könyvből vannak, elmélyítik, közelebb hozzák hozzánk az evangéliumi igazságokat” – olvassuk a bevezetőben. Az elmélkedések szerzője Weibl Lipót, aki hosszú évek lelkipásztori szolgálata során elmondott prédikációit felhasználva írta meg az e kötetbe összegyűjtött gondolatokat. Egy-egy nap olvasmányához kapcsolódó sorai végén gyakran találkozhat az olvasó olyan kérdésekkel, felvetésekkel, amelyek segíthetik abban, hogy őszintén szembe tudjon nézni erényeivel, bűneivel és gyarlóságaival.
A kötet társszerzője és egyben szerkesztője is Koller Gyula atya, aki evangéliumi igemagyarázatokkal egészítette ki az olvasmányok üzeneteit. E rövid írások – amelyek korábban a Remény hetilapban jelentek meg – teljesebbé teszik az adott nap szentmiséjének tanítását.
A Napi üzenet első kötete az adventi, a karácsonyi, a nagyböjti és a húsvéti időt foglalja magában. A kiadványnak hamarosan megjelenik a második kötete is.
Bertha Éva

Az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozásának Pápai Tanácsa: Egyház, kábítószer, drogfüggőség

(Formátum: 14,3×20,5 cm, 240 o., Új Ember Kiadó)
Hosszú utat tettünk meg, míg megjelenhetett az Egyház, kábítószer, drogfüggőség című kézikönyv. 1997-ben a szentatya a szentszéki államtitkárságon keresztül az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozásának Pápai Tanácsát bízta meg azzal a feladattal, hogy foglalkozzon a kábítószer-jelenséggel, ezzel az egész világot gyötrő problémával. Tanulmányozni kezdtük a kérdést, megbeszéléseket, nemzetközi konferenciákat szerveztünk, szakosodott munkacsoportokat hoztunk létre, hogy minél jobban tudjuk teljesíteni a pápa által ránk bízott küldetést. Munkánk során rájöttünk, milyen fontos lenne kidolgozni egy kézikönyvet, amely részletesen tárgyalja a kábítószerrel kapcsolatos lelkipásztori tevékenységet.
Nem új módszert ajánlunk, hanem egyszerű válaszokat kínálunk a kérdésekre, egyfajta gyakorlati útmutatót adunk. A pasztorális tevékenység számára fontosak, bizonyos tekintetben alapvető fontosságúak ezek a válaszok, talán segítséget nyújtanak mindazoknak, akik hatalmas odaadással és szerető gondoskodással dolgoznak ezen a téren.
Javier Lozano Barragán elnök

Az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozásának Pápai Tanácsa

Bozsoky Pál Gerő: A Jeruzsálemi Latin Királyság

(Formátum: 14×20 cm, 296 o., Agapé Kiadó)
1099. július 17-e sarkalatos dátum Jeruzsálem középkori történetében. A muzulmánok által szívósan védett és jól megerősített várost ezen a napon vették birtokukba Godefroy de ­Bouillon lotaringiai herceg vezetése alatt az egyesített európai keresztes hadak. 1100 szeptemberében, egy évvel a mindkét részről sok áldozatot kívánó győzelem után meghalt a győztes hadvezér, aki nem akart aranykoronát viselni ott, ahol a Názáreti Jézust tövissel koronázták meg. Az elhunyt „ügyvivő” helyébe az egyházi és világi, valamint a katonai főhatóságok Baudouin de Boulogne-t, az elhunyt testvérét választották meg, akit 1101 karácsonyán Betlehemben koronáztak meg fényes ünnepség keretében, s ezzel a Jeruzsálemi Latin Királyság hivatalosan is létrejött.
Azóta kilenc évszázad múlt el. E történelmi évforduló alkalmából számos megemlékezést rendeztek szerte a világon, tudományos konferenciákat tartottak, cikkek és könyvek jelentek meg, amelyek előbb méltatták, később pedig bírálták az eseményeket és szereplőit, néha egészen új megvilágításban mutatva be a történteket.
Az elmúlt ötven esztendőben e témát kerülni kellett Magyarországon, vagy csak negatív véleményt lehetett róla publikálni. A visszaszerzett szabadság egyik eredménye, hogy a magyar olvasó is kézbe vehette a legújabb kutatások eredményeit. Így jelenhetett meg Szegeden Keresztes hadjáratok című könyvünk, melyet az olvasóközönség szívesen fogadott. Elhangzott azonban több olyan olvasói vélemény is, hogy a keresztes háborúk bemutatása után jó lenne részletesebben érzékeltetni, hogy mik lehettek az annyi áldozattal megalapított Jeruzsálemi Latin Királyság rövid tündöklésének és lassú romlásának, majd végső bukásának belső okai vagy külső előidézői. Jelen könyvünk ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>