Cikkek listázása

Népek zarándoklata Máriacellben

Az új ruha és ékességei

Szerző: Szerdahelyi Csongor

Tavasz van. Ilyenkor szokás új, a télinél világosabb, könnyedebb ruhát ölteni magunkra. A kis Jézust karjában tartó máriacelli Szűzanya is így cselekedett. A május 21. és 23. között zajló Népek Zarándoklata alkalmából ő is új ruhába öltözött. Fehér palástját nem drágakövek, arany- és ezüsthímzések díszítik, de mégsem dísztelen. Nyolc kis címer az ékessége, a Közép-európai Katolikus Találkozó nyolc országáé. Azon országoké, melyek több mint egy esztendőn át készültek erre a zarándoklatra, egymásért imádkoztak, egymás nemzeti zarándoklatain vettek részt, közös feladatainkról, megoldandó gondjainkról tartottak nemzetközi tanácskozásokat. 

A hagyományait tekintve hatalmas, fizikai valóságában azonban apró alpesi kegyhelyen ezen a hétvégén viszont csak a lelkekben volt tavasz. Az idő hideg, és rendkívül csapadékos volt. Az ezerötszáz busszal érkezett közel százezer zarándokot, kö­zöttük mintegy tízezer magyart útban a szabadtéri szentmisék helyszínére, a szentmisék alatt, valamint a fiatalság sátortáborában bizony „csak” a Szűzanya köpönyege melegítette.

Ezen a tavaszi hétvégén mégis melegség töltötte el a szíveket, hiszen e nyolc ország katolikusai, élükön a pápa személyes küldöttjével, püspökeikkel és papjaikkal, ilyen népes imaközösséget még sohasem alkottak.

S e nyolc ország népének van miért közösen hálát adnia és van mit együtt kérnie. Hálát kell adnunk, hogy egyházaink a fél évszázados ateista diktatúra évtizedeit túlélték, és másfél évtizede visszanyerték szabadságukat. Hálát kell adnunk azért, mert a visszanyert szabadság keretei között megszerveződtek és működőképesek intézményeink, vannak szerzetesi és papi hivatásaink, és vannak az áldozatoktól, a lemondástól vissza nem riadó keresztény családjaink, amelyek a jövő zálogai. S természetesen közösen kérnünk is van mit: hogy a szívekben felhalmozódott előítéletek, a népek közötti félreértések egymás jobb megismerése révén csökkenjenek, megszűnjenek, és hogy az egyesülő Európában vallási és nemzeti értékeink ne sérüljenek, hanem mindannyiunk életét gazdagítsák.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>