Cikkek listázása

Pap vagy te mindörökké

Szerző: Kovács Ervin

Június nemcsak a természetben, de az egyház belső életében is a termés betakarításának az ideje. A szé­kesegyházak szentélyeiben lekaszált búzakalá­szokként fekszenek az életüket Istennek és egyházának szentelni kívánó ifjak. Az oltár előtt arcra borulnak és kérik az örök főpaptól, hogy részesítse őket tanító, megszentelő és pásztori küldetésében. Az egyház egyik legünnepélyesebb és szimbólumokban gazdag szertartása az egyházi rend fokozatainak a kiosztása: a diakónus, pap és püspökszentelés. 

Mindegyik szentség lényeges összetevője az anyag és a forma, vagyis egy látható eszköz és az azt pontosító, megvilágító szavak. Így az egyházi rend kiosztásában is a lényegi részt képezi a püspök kézrátétele és a felszentelési ima. Ha meg akarjuk tudni, mit hisz az egyház a papságról és mit vár el papjaitól, elmélkedve olvassuk el a papszentelési imádságot, melyet a püspök énekel az előtte térdelő szentelendők fölött.

Az egyházi rend szentsége először is a teremtett világ isteni rendjére épül: „Állj mellettünk, Urunk, szentséges Atyánk, mindenható örök Isten. Az emberi méltóság szerzője te vagy és te vagy minden kegyelem kiosztója. Általad áll fenn a mindenség, mert te vagy szilárd alapja”. A választott népnek már az Ószövetségben is szüksége volt pásztorokra, akik szolgálati rendekre tagolódtak: „Te Fiadnak, Jézus Krisztusnak szolgáit a Szentlélek erejével különböző rendekbe osztottad, hogy újszövetségi választott népedet gondozzák. A te titokzatos isteni akaratod szerint már az Ószövetségben létrejöttek bizonyos tisztségek. Így amikor Mózest és Áront néped vezetésére és megszentelésére rendelted, az utánuk következő rendben és méltóságban férfiakat választottál munkájukhoz segítő társakul.” Két ószövetségi testület volt a mai papság előképe: a Mózesnek segítő hetven vén (Kiv 18,13–26 és Szám 11,24–30) és Áron főpap fiai (Kiv 28,1). „A választott nép pusztai vándorlásakor hetven bölcs férfiú lelkében sokszoroztad meg Mózes szellemét, ki az ő segítségükkel élve könnyebben kormányozta népedet. Majd bőségesen árasztottál Áron fiaira is atyjuk kegyelmi kincséből, hogy a szent sátorban az áldozatbemutatást, mely az eljövendő javak előképe volt, a Törvény előírása szerint elegendő pap végezze.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>