Cikkek listázása

Pünkösd: a Magyar Katolikus Rádió napja

Mindenkihez eljuttatni a krisztusi örömhírt

Szerző: MK

  Magyar Katolikus Rádió hamarosan megkezdi műsorainak országos sugárzását. Erre azt követően kerül sor, hogy Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió Részvénytársaság vezérigazgatója 2004. január 16-án az ORTT elnökével aláírta a Magyar Katolikus Rádió országos középhullámú, közműsor szolgáltató jellegű műsorszolgáltatási jogosultságára vonatkozó szerződést. A jogosultság hétéves időszakra, a Lakihegy 810 kHz, Siófok 1341 kHz, Szolnok 1341 kHz frekvencia használatára szól. A rádiónak a műsorszolgáltatást – a szerződés értelmében – a jogosultság első napjától számított száznyolcvan napon belül kell megkezdenie. A Magyar Katolikus Rádió a tervek szerint május 30-án, pünkösd vasárnapján napi 20 óra műsoridőben kezdi meg sugárzását a másik két új adóállomás átadásáig (2005. márciusa) a szolnoki adóállomásról. 
   A Magyar Katolikus Rádió fontos szerepet kíván vállalni az egyház tanítása iránt fogékony emberek mindennapjait végigkísérő, keresztény értékrendre épülő rádiózás megteremtésében. A hiteles, pontos és tárgyilagos tájékoztatás mellett feladatának tekinti a hallgatók ismereteinek bővítését és igényes szórakoztatását.

    A Magyar Katolikus Rádió kiemelt feladatának tartja a katolikus egyház tanításának közvetítését, az evangéliumi értékrend következetes képviseletét. Keresztény szolgálatnak tekinti a magyar kultúra és a magyar nyelv értékeinek megőrzését, és alapvetően fontosnak tartja a keresztény kultúra értékein alapuló ismeretterjesztő funkciót. Ökumenikus elkötelezettségből kapcsolatot kíván tartani a testvéregyházakkal is. Műsoraival támogatni fogja a nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájának és hagyományainak ápolását. A rádiózást a jelenlegi legmodernebb technika eszközeivel, a lehetséges legmagasabb erkölcsi, szakmai és műszaki színvonalon végzi majd.

    A Magyar Katolikus Rádió meggyőződése szerint a keresztény értékrend egyetemes emberi értékrendet képvisel, ezért elkötelezettséget érez és vállal az iránt, hogy valamennyi embertársunkhoz felelősséggel szóljon, segítséget, erősítést, támogatást nyújtson mindazoknak, akik életükben a szilárd erkölcsi támpontokat keresik.

    A rádió tudatosan vállalt hivatása tehát a „jó hír” közvetítése, amely a keresztény felfogás szerint ugyan elsősorban azok számára nyilvánul meg, akik fel tudják fedezni az anyagi világon és az érzékelhető jelenségeken túl létező valóságot, de egyetemes értékrendjével mindannyiunkhoz szól.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió Rt. vezérigazgatója hangsúlyozta: szeretnének meghatározó szerepet betölteni az egész magyar társadalomban, igaz információkat, pozitív szemléletet kívánnak közvetíteni összhangban a katolikus egyház értékrendjével. Nem jámborságra törekszenek, hanem arra, hogy a műsorok tartalmában markánsan legyenek jelen a katolikus értékek. A rádió segíteni szeretne az embereknek abban, hogy életük konfliktushelyzeteiben képesek legyenek a katolikus erkölcsiség alapján cselekedni.

    Juhász Judit, aki a katolikus rádió egészének műsorszerkesztési és szakmai munkáját fogja iránytani, elmondta: a napi több mint 120 elemből álló műsorfolyam 80 százaléka közszolgálati jellegű lesz (az ORTT követelménye ezen a téren 50 százalék), míg a vallási és liturgikus műsorok aránya 9 százalék fog lenni.

    A katolikus rádió 38 belső munkatárssal kezdi meg működését, és remélhetőleg hamarosan az egész magyar kulturális életben meghatározó szerepet fog betölteni.

 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>