Cikkek listázása

IV. Károly emlékezete Magyarországon

Szerző: Érszegi Márk Aurél

A szentek a hívő ember számára utat mutatnak az ég felé; emlékhelyeik, ereklyéik hozzásegítenek, hogy nyomukban járjunk. Most boldoggá avatott utolsó királyunk után – más uralkodókkal ellentétben – nem monumentális alkotások maradtak fenn. IV. Károlyban már közvetlenül halála után is legfőképpen a szent életű embert tisztelték. Ennek a folyamatos tiszteletnek a nyomai Magyarország számos pontján megtalálhatók. Keressük fel ezeket a helyeket, hogy Károly király példájából erőt meríthessünk a családi szeretet és a béke építésének mindannyiunkat kötelező nagy feladatához. 

Sopronban, a Pejachevich-ház kapuja mellett márványtábla örökíti meg, hogy gyermekkorában IV. Károly több éven át a ház lakója volt. Ottani élményei nagyban hatottak lelki életére, csakúgy, mint királlyá koronázása. Erre 1916-ban a budavári Mátyás-templomban került sor, ahol érdemes felkeresni a királyi oratóriumot. Ott őrzik ugyanis a két trónust, amelyet IV. Károly és Zita a koronázás alkalmával használt. Remélhetőleg nemsokára ezen ereklyék felújítására is lehetőség nyílik.

Ugyancsak a fővárosban, a Fővám téri parkban áll 1938 óta az egykori „IV. Károly király I. Honvéd és Népfelkelő Gyalogezred” emlékoszlopa. Az alakulat az I. világháborúban, különösen is a véres Isonzo-csatákban tűnt ki. Ismert, hogy a király – miközben a háború befejezését szorgalmazta – nem bújt ki főparancsnoki kötelessége alól, és katonáival osztozott a front veszélyeiben is.

A svájci száműzetésből IV. Károly azért tért vissza 1921-ben kétszer is, mert esküjéhez híven felelősséget érzett az ország kormányzásáért. Amikor kísérletei kudarcot vallottak, Károly tudatosan vállalta a rá váró nehézségeket, szenvedéseit pedig népeiért ajánlotta fel.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>