Cikkek listázása

2005-ben történt

Fotó: Korzenszky Richárd OSB, WJT gGmbH

A 950 éves tihanyi apátság ünnepi éve

2004. november 15-től 2005. november 15-ig ünnepelte a tihanyi bencés apátság alapításának 950. évfordulóját. Március 19-én történelmi kiállítás nyílt, amely az apátság történetét és népeit mutatta be. Május 21-én Mádl Ferenc köztársasági elnök úr is ellátogatott Tihanyba. Jeles napja volt még az ünnepi évnek Nagyboldogasszony napja, a templom búcsúnapja, valamint szeptember 10-én az az ökumenikus esemény, amelyen a magyarságért könyörögtek a megjelentek. Voltak még konferenciák, hangversenyek, és pályázatot is hirdetett az apátság több korosztálynak. Azok, akik ellátogattak Tihanyba, megerősödtek kereszténységükben és magyarságukban azon a szent helyen, amely az egész magyarságé.

Meghalt Lúcia nővér, az utolsó fatimai látnok

Életének 98. évében, február 13-án a portugáliai Coimbrában elhunyt a karmelita Lúcia dos Santos nővér, aki két unokatestvérével együtt volt szemtanúja az 1917-es Mária-jelenéseknek a Fatima melletti Cova da Iriában. A felnőttkort csak Lúcia érte meg. Unokatestvéreit, Francisco és Jacinta Martot 2000-ben avatta boldoggá II. János Pál pápa. Lúcia 1921-ben jelentkezett dorottyás nővérnek, néhány évet Spanyolországban töltött, majd 1946-ban visszatért Portugáliába, és engedélyt kapott, hogy a szigorúbb szellemű karmelita rendbe lépjen. 1949-ben tett örökfogadalmat Coimbrában, és haláláig ott élt.

2005. április 2-án elhunyt II. János Pál pápa

II. János Pál a 264. pápa volt, akinek pápasága az egyház történetének egyik leghosszabbja. A szentatya fáradhatatlan buzgósággal gyakorolta péteri szolgálatát. Minden más elődénél többet találkozott Isten népével. Ő kezdeményezte az ifjúsági világtalálkozókat. Előmozdította a párbeszédet a zsidókkal és más vallások képviselőivel. Vezetése alatt érkezett el az egyház a harmadik évezredhez, vele ünnepelte meg a 2000. évi nagy jubileumot. A Megváltás Éve, a Mária-év és az Eucharisztia Évének meghirdetésével az egyház spirituális megújulásán fáradozott. Rendkívüli lendületet adott a szentté és boldoggá avatásoknak, miközben maga is az életszentség útját járta. Mint a hit letéteményese, bölcsességgel őrizte az egyház tiszta hagyományát. Enciklikáival megerősítette Isten népét a teológia, a társadalmi tanítás és az erkölcstan területén. 1991-ben és 1996-ban Magyarországra is ellátogatott. Ő avatta boldoggá Apor Vilmos győri megyéspüspököt, Árpád-házi Kingát és Batthyány-Strattmann Lászlót, a szegények orvosát.

Habemus papam: XVI. Benedek

2005. április 19-én, este hat óra előtt 2 perccel fölszállt a várva várt fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, és röviddel ezután megszólaltak a Szent Péter-bazilika harangjai, hogy jelezzék: a bíborosok megválasztották II. János Pál pápa utódát. Joseph Ratzinger bíboros ­XVI. Benedek névvel a katolikus egyház 265. pápája, akinek beiktatására április 24-én került sor a Szent Péter téren. „Lelkemben két egymással ellentétes érzés uralkodik – kezdte beszédét a megválasztását követő első napon, a Sixtus-kápolnában bemutatott szentmisén XVI. Benedek pápa. – Egyrészt alkalmatlanságom tudata, másrészt a hála Isten iránt, aki nem hagyja el nyáját, hanem azok útmutatása nyomán vezeti, akiket ő maga választ Fia helytartójául, pásztorokká megtéve őket. Most, amikor Péter utódaként megkezdem szolgálatomat, mindezt azzal az akarattal teszem, hogy elődeim nyomdokain járva és az egyház két évezredes hagyománya szerint folytatom a II. vatikáni zsinat megvalósítását” – mondta XVI. Benedek.

Ünnepelni, imádni és szemlélni

2005. szeptember 17-én a Magyar Katolikus Egyház ünnepelni hívta az egyház tagjait a budapesti Szent István-bazilikába, a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszusra. A rendezvény célja az volt, hogy emlékeztessen arra a kincsre, amelyet az eucharisztián keresztül kapott az egyház, ugyanakkor hálát is adtak az egybegyűltek azokért a kegyelmekért, amelyekben a magyar egyház részesült az év során. Az Eucharisztia Évét még II. János Pál pápa hirdette meg, hogy a hívek személyes istenkapcsolatát és közösségi életének elmélyítését előmozdítsa. A gazdag program az eucharisztia jelképrendszerének feltárására is kísérletet tett, emellett a nap során a valóságos jelenlét ünneplésének két formája, a szentségimádás és a szentmise került előtérbe. Az eseményre az összes magyar egyházmegyéből érkeztek hívek, és ott voltak a plébániai közösségek, a szerzetesközösségek, a mozgalmak képviselői, az egyházi iskolák diákjai és családtagjaik is.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye kettős jubileumi éve

2004. szeptember 24-én a történelmi Csanád Egyházmegye három ország területén élő híveinek közös zarándoklatával, valamint a szeged-csanádi és a temesvári püspök többnyelvű szentmiséjével vette kezdetét az a jubileumi év, amely során az egyházmegye alapításának 975., a szegedi fogadalmi templom felszentelésének pedig 75. évfordulóját ünnepelték a régió katolikus hívei. Az egy év során kiállítások, hangversenyek, zarándoklatok sorával emlékeztek a jeles évfordulóra az egyházmegyében. A fogadalmi templom ünnepi rendezvényei október 17. és 23. között egy hétig tartottak. A kettős jubileumi év ezt követően 2005. október 23-án ünnepi szentmisével zárult. Az egykori Csanádi Egyházmegyét első szent királyunk 1030-ban alapította, amelynek elnevezése 1982-ben módosult Szeged-Csanádi Egyházmegyére. Az egyházmegyében jelenleg 112 plébánia és 54 filia van. A híveket 83 pap és 12 szerzetespap szolgálja.

XX. Ifjúsági Világtalálkozó Kölnben

2005 augusztusában újabb állomásához, a németországi Kölnbe érkezett az ifjúsági világtalálkozó. Elképesztő számok, méretek, hatalmas előkészület jellemezte ezúttal is a világtalálkozót, amelyre több mint 400 ezer regisztrált és ugyanennyi nem regisztrált fiatal zarándokolt el. A találkozó legkiemelkedőbb eseményére augusztus 18-án került sor: ekkor érkezett XVI. Benedek pápa Kölnbe. Közös keresztút, majd virrasztás után szentmise zátra a találkozót, amelyen a szentatya az igaz csillag keresésére biztatta a fiatalokat. Magyarországról is több ezer fiatal vágott neki az útnak augusztus 11-én, hogy rátaláljanak erre a csillagra. Ők is megtapasztalhatták, mit jelent a zarándoklat a 21. században, de a nehézségekért és megpróbáltatásokért cserébe az összetartozás és a közös imádság hatalmas élményével térhettek haza.

Püspöki szinódus és az Eucharisztia Évének lezárása az Örök Városban

XVI. Benedek pápa október 2-án ünnepélyesen megnyitotta a XI. püspöki szinódus rendes ülését, amelynek témáját még II. János Pál pápa jelölte meg. A most megrendezett szinódus rendes ülésén, amely október 23-ig tartott Rómában, 265 szinódusi atya vett részt 118 országból. Az ülés több fázisra tagolódott. Az első munkafázisban a püspökök azt világították meg, hogy az ülés fő témájával, az eucharisztiával kapcsolatban milyen kérdések merültek fel a helyi egyházakban. A második munkafázisban kisebb csoportok elemeztek tovább. Az elfogadott javaslatok képezik az alapját annak a szinódus után közreadandó pápai dokumentumnak, amelyben a szentatya a nyilvánosság elé tárja az eucharisztiával kapcsolatos szinódusi megbeszélések eredményeit. A XI. rendes püspöki szinódus lezárásakor, október 23-án mutatta be XVI. Benedek pápa pápasága első szentté avatási szentmiséjét, amelynek során két olaszt, két ukránt és egy chileit – egy érseket, egy papot, egy világi hívőt és két női rendalapítót – iktatott a szentek sorába, majd lezárta az Eucharisztia Évét.

2005. augusztus 16-án meghalt Roger testvér

A taizéi közösség 90 éves alapítóját, korunk nagy személyiségét egy zavart elméjű román nő ölte meg. Temetésén több mint 10 ezer hívő, közöttük sok fiatal vett részt a Kiengesztelődés templomában, illetve a templomon kívül Taizében. A szertartást Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Pápai Tanácsának elnöke vezette. Beszédében hangsúlyozta: Roger testvér azáltal, hogy teljesen át tudta magát adni Isten akaratának, a belső békesség és boldogság forrásává vált, szeretetet és reménységet sugárzott. A világ megosztottsága és mindenfajta igazságtalanság fájdalmat okozott Roger testvérnek, aki fiatal kora óta azon fáradozott, hogy megszüntesse a keresztények, a nemzetek, a gazdagok és a szegények közötti szakadást. Roger testvért Taizé román stílusú temploma melletti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>