Cikkek listázása

Testvérek

Adventi készületben Zizi, Poci és Kuncogi

Szerző: Rendesi Ágnes

Miért hozta Medve Márton erdész az adventi koszorúhoz való fenyőágakat helikopterrel? Kismackói miért kaptak Bagoly Béla tisztelendő úrtól finom mézet? Hogyan készülnek Tornyosmosolyi lakói a kará­csonyra? A három kis kengurutestvér: Zizi, Poci és Kuncogi min vesztek össze, és hogyan békítette meg őket Édesapa? Milyen ajándékot készítenek szüleiknek és nagyszüleiknek? Hogyan ünnepel a hetedik emeleti, lakótelepi lakásában a Teo család? Megannyi kérdés, amelyre választ kaphatnak kicsik és nagyok a decemberi Testvérek újságból.

Az Új Ember Kiadó havilapja immár ötödik alkalommal jelenik meg. A négy-nyolcéves korosztályt megszólítva a ki­csinyek szívét is szeretné megérinteni a szeretettel, humorral átszőtt meséken keresztül. Erről tanúskodik néhány ­visszajelzés, néhány levél, amelyekből most kettőt idézünk.

Egy nagymama írja: „Tolna me­gyében lakunk. Örömmel fedeztem fel a templomban, hogy kis unokámnak is vehetek, vihetek újságot, amelyet már mindig nagyon vár. Jár óvodáshittanra, de látom, ez a lap nem is akar hittanfüzet lenni, ami nagyon jó. Örülök annak, hogy kiegészíti a családi nevelést is, hiszen a sorok mögül árad az a szemlélet, hogy a mindennapok világát ho­gyan hatja át a hitből való élet. Természetes keresztény magatartásmintákkal, nem direktben, vagyis nem túlmagyarázva mutatja meg az egymásra figyelő, segítő, emberséges helyzeteket. Amelynek természetesen része időnként a templom is. Az egyik közeli faluban lakik a barátnőm, aki szintén sokszoros nagymama. Ott a plébános nem rendeli meg a Testvéreket, ezért sajnos náluk nem lehet kapni. Eleinte én vittem neki, de most már előfizet rá, és így hozzájut ő is.”

Egy óvodavezető véleménye:

„Katolikus óvodánkba harminc példányban érkezik a lap. Nagyon szeretik a gye­rekek, ezért mindig ünnep, ha kézbe vehetjük. Pedagógusként úgy látom, színvonalas, valamint gyerek- és szeretetközpontú az újság. Rohanó világunkban sajnos kevés személyes törődést kapnak családtagjaink. A hívő ember is próbál ez ellen küzdeni, de azért tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat. A Testvérek előnyét, erényét éppen ebben látom, hogy erősítheti a szülő-gyerek kapcsolatot. Több beszélgetésre ad lehetőséget az, ha leülnek a lappal, és csak a gyerekre, gyerekekre figyelve, minden külső zajt kizárva mesélnek. Ilyen helyzetben sokszor a gyerekek is könnyebben megnyílnak, kérdeznek, vagy elmondják saját élményeiket. Érdekesek a feladatok is, jó dolog együtt megkeresni a megoldást, segíteni a gye­rekeknek, és közben figyelni szellemi fejlődésüket, együtt fedezni fel a világ csodáit. Nagyon nagy értéke még az újságnak a benne található sok szép rajz. Végtelenül kedvesek, szépek a figurák, ízléses képek teszik a gyerekek számára még élvezhetőbbé a lapot. Nagy szeretettel ajánlom a szülőknek.”

A visszajelzésekből az is kitűnik, hogy kedvelt rovat a gyerekek körében a Színező, a Barkácsoló és a Kiskuktáknak című is. Decemberben a karácsonyfára is akasztható mézes sütemény receptjét találják meg benne a kis „olvasók”.

Patrícia, az elefánt, Futi, a strucc, Muki pingvin, Gizi, a víziló és persze a kengurugyerekek szem előtt tartják a közös jelszót: Sze.B.B., vagyis Szeretet – Barátság – Bizalom. Kedves történetek és képek segítségével pillanthatunk bele hónapról hónapra az életükbe.

Mivel mindegyik számban található vers is, álljon itt befejezésül egy népköltés a decemberi számból:

Adjon Isten füvet, fát,
tele pincét, kamarát,
sok örömet e házban,
boldogságot hazánkban,
ebben az új évben!

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>