Cikkek listázása

Jubiláló házaspárok találkozója Szent Család ünnepén

Erőforrás, kegyelmi esemény…

Szerző: Szarvas István

Fotó: Szarvas István

Szent Család ünnepén a mezőkövesdi Szent László egyházközség évről évre megrendezi azoknak a találkozóját, akik
1, 25, 50 vagy 60 éve kötöttek házasságot. Ez az ünnep jelzésértékű mai világunk felé, ahol nagyon sok család élete válságban van. Erről az ünnepségről – amelyre idén december 30-án kerül sor – kérdeztem Jéger Károly apát urat, plébánost, valamint az egyházközség három tagját: Tóth Imrénét, Jacso Józsefet és feleségét, Erzsébetet.
– Maga az ötlet honnan származott?

Jéger Károly: – 1997-ben az akkori káplán, Gulyás Zsolt atya, aki a Házas Hétvége mozgalom tagjaival is foglalkozott, ősz elején megkérdezte tőlem: „Össze lehetne-e hívni a jubiláns házasokat Szent Család vasárnapjára, hogy ne csak egy szűk család eseménye legyen egy jubileum, hanem egy nagy család, az egyházközség is vegye körül szeretetével az az évben jubiláló házaspárokat?”

– Milyen volt a fogadtatás, mennyire volt könnyű megszólítani az embereket?

Jéger Károly: – Mivel jól előkészítették, nagyon hasznos és eredményes volt. Sok embert megszólítottak, sok család jött el. Örömmel láttam például, hogy az egyik idős házaspárt elhozta a fia, aki itt Mezőkövesden vezető beosztásban dolgozik. Együtt ült a szüleivel és figyelte a szentmisét. Azokat az imádságokat pedig, amikre még emlékezett, együtt imádkozta hálás szüleivel. Nagyon meleg és bensőséges hangulat uralkodott, ami mindenkit megérintett.

– A Házas Hétvége mozgalomba tartozók hogyan tudják kivenni a részüket ebből a programból?

Jacso Józsefné, Erzsébet: – A munka azzal kezdődik, hogy itt a plébánián a házasságkötési anyakönyvből kikeressük azokat a házaspárokat, akik az adott évben jubilálnak. Nem könnyű őket megtalálni, mert sokszor a lakcímük sem azonos. Gyakran rokonainkon, ismerőseinken keresztül jutunk el hozzájuk. Levelet írunk nekik, amit aztán személyesen viszünk el hozzájuk, mert a személyes megszólítás az, ami leginkább megérinti az embereket. Egyrészt rögtön látjuk a reakciót, hogyan fogadják a meghívást, másrészt ők is sokkal jobban ragaszkodnak aztán ahhoz, hogy ott legyenek. Hallottunk olyanokról, akik már rivalizáltak azzal, hogy ők kaptak meghívót, a másik viszont nem. Nem is egy olyan házaspár is volt, aki bár nem kapott meghívót, mégis eljött. Örömmel láttuk őket is.

– Hány házaspárt szólítanak meg egy évben?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>