Cikkek listázása

Jász lelkület, jász buzgóság Lajosmizsén

Jézus üzenete minden kor emberéhez szól

Szerző: Sipiczki Sándor

A Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén példaértékű a helyi katolikus közösség összetartása. Miközben a korunkat jellemző elvilágiasodás számos településen erőteljesen érezteti hatását, ebben a kisvárosban az országos átlagnál lényegesen többen gyakorolják vallásukat.

– Hova vezethetők vissza ennek az örömteli ténynek a gyökerei? – kérdeztük a város plébánosától.

– 150 éve van Lajosmizsén itt lakó lelkipásztor, de a közösség annál is régebbi múltra tekint vissza – mondta Süveges István tiszteletbeli kanonok, főesperes. – A jász ősök igen vallásosak voltak, sorsuk egybeforrt a gyermekszeretettel, a családvállalással is. Hála Istennek, a templomunk ma is tele van családokkal, gyermekekkel. Ez egyértelműen a múltból ered. Egyrészt olyan lelkiatyák szolgálták itt az Urat, akik komolyan vették mindazt, ami lehetőségként adódott. Ezt minden elődömről elmondhatom, valamennyiükre szeretettel emlékeznek vissza az emberek, valamennyien hivatásuknak élő, szorgos, dolgos papok voltak, akik fontosnak tartották, hogy ennek a közösségnek a vallásos igényeit kiszolgálják. Az elmúlt 150 év munkával telt, melynek eredménye a templomban, a plébánián, de egész Lajosmizsén is látható. A település története nem érthető meg az egyházközség története nélkül. Ha a múltból igazi szép emlékeket akarok felidézni, akkor szólnom kell a hajnali misékről, amikor még nem volt közvilágítás. A templom tornyából döbbenetesen szép látvány volt, ahogy mindenfelől jöttek az emberek, és csak a szekerek lámpái vagy a kezükben tartott lámpák fényei világítottak. Ennek az emlékét őrizzük a szent sír kis, színes lámpásaival. A missziós kereszt a nagy népmissziók emlékét őrzi, amelyekre komoly szónokokat, lelki embereket hívtak meg, és amelyeken nagyon nagy számban vettek részt a hívek. Előfordult, hogy hétezren voltak a templomban. A legutolsó ilyen nagy missziót már mi tartottuk meg a templom százéves jubileumán, 1996-ban. Ekkor egy karmelita atyát hívtunk meg, aki egyhetes lelkigyakorlatot tartott nálunk ugyancsak több ezer ember előtt.

– Mi változott ez alatt a másfél évszázad alatt?

– A múlt és a jelen kicsit összefolyik, még akkor is, ha mára sok minden megkopott. Természetesen nem a jászok hite kopott meg. Lajosmizsén jelentős a betelepülés, a tanyavilág lakossága jelentős mértékben átalakult, és a máshonnan érkezőkre gyakran nem jellemző az a hitbuzgóság, ami a régiek sajátja. Egykor három templom volt a környékbeli tanyavilágban, amelyek közül már csak egynek állnak a maradványai. Nagy fájdalmunk, hogy ezt sokszori ígéret ellenére sem építhettük újjá. Pedig a mai hívek mindent megtesznek a múlt örökségének megőrzéséért. A tanyavilág minden keresztje fel van újítva. Mindig nagy örömmel veszem a kezembe a kecskeméti Porta Egyesület egy-egy levelét, amelyben újabb és újabb keresztmentésekről adnak hírt. Ugyanakkor tudomásul kell vennünk azt is, hogy változik a világ, és ma mások a körülmények, más az életvitel, mint régen. Egykor a vasárnap esti litániákon tele volt a templom, de akkor az volt az emberek szinte egyetlen társasági érintkezése. A hittanoktatásunkon érződik a gyerekek komoly leterheltsége, illetve az, hogy nagyon sokféle program, elfoglaltság közül választhatnak. Természetesen nem mondhatjuk azt, hogy a mai világ rossz vagy bűnös. Amikor Krisztus hirdette az evangéliumot, azokhoz az emberekhez szólt, akik akkor éltek. Nekünk az a feladatunk, hogy a mai embereknek, mai módon hirdessük az evangéliumot, mert ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor nincs szükség ránk. Jézus azért adta az ő üzenetét, hogy azt minden kor emberének el tudjuk mondani. Mindig azt vallottam és azt vallom ma is, hogy papnak lenni nem szakma, hanem hivatás, amire Jézus küldött minket.

– Minek tulajdonítja az itt élő katolikus közösség példaértékű összetartását?

– A templomba járók száma az egész országban kevesebb, mint régen. Hogy mi mégis az országos átlag felett járunk, azt kifejezetten a jász lelkületre és a jász buzgóságra vezetem vissza. Büszkeségre nincs okunk, nem ülhetünk nyugodtan a babérjainkon, de vannak dolgok, amelyekről elmondhatjuk, hogy azokat véghezvittük, és azoknak örülhetünk. Nagyon sok a feladatunk, és személy szerint magam is sok tervet szeretnék megvalósítani. A napokban ballagtak el a nyolcadikos hittanosaink. Öröm volt látni őket, a fiatalságukat, a tenni akarásukat. Látszik, hogy van jövő, van miért dolgozni. Amikor a templomot felújítottuk, nem múzeumot akartunk kialakítani. Sokan így látják, mert magyarságunknak nagyon sok emléke található nálunk, ennek azonban az a magyarázata, hogy a templom a millenniumra épült. Templomunk igenis élő, és ezt az életet a hívek hozzák. Reményt ad a jövőre nézve az egység is, amely egyháztanácsunkat jellemzi. Nagy dolog az is, hogy van fiatal keresztény értelmiségünk, akik a szombat estéjüket áldozzák fel egy-egy hittan órára. Elődeim példája rám is kötelezettségeket ró. Jász ember vagyok, és ma is annak vallom magam. Istentől kapott papi, vallási tudományomat viszem tovább szívvel-lélekkel, de nem hiszem azt, hogy bárki pótolhatatlan, helyettesíthetetlen ember lenne. Biztos, hogy a vezetőkön is sok minden múlhat, de én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan munkatársaim vannak, olyan hívek vesznek körül, akik segítenek abban, amit itt meg tudunk valósítani. Jómagam csak teszem a dolgomat.

A kincsek temploma

A több éves, folyamatos munkával felújított lajosmizsei katolikus templomban felbecsülhetetlen értékű kegytárgyak és ereklyék találhatók. Megtekinthető itt például a torinói püspök ajándéka, a torinói Krisztus-lepel eredetivel mindenben megegyező másolata, vagy a guadalupei Szűzanya kegyképének az eredetivel egyező méretű festett másolata is. Látható többek között Szent István királyunk csontereklyéje, a magyar Szent Korona és a magyar koronázási ékszerek meg a koronázási palást hiteles másolata, a történelmi Magyarország falra festett nagy térképe vagy Lehel vezér kürtjének másolata. Egyedülálló látványosság a királydomb, ahol a 72 vármegye földjéből őriznek ereklyeként kis mennyiséget, valamint a monumentális Lourdes-i barlang, vagy az abortuszok áldozatainak emlékműve és nem utolsó sorban a gyönyörűen felújított hatalmas templom. A legújabb kincsek egyike pedig a boldogemlékű Mindszenty bíborost ábrázoló, különleges technikával készült olajfestmény. Akit a legapróbb részletek is érdekelnek a lajosmizsei templommal kapcsolatban, az felkeresheti a www.lmrkat.hu internetes honlapot.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>