Cikkek listázása

Lelkész-katona találkozó Marcaliban

A találkozás napja: egymással és Istennel

Szerző: Berta Tibor alezredes, kiemelt tábori lelkész

2005. június 18-án lelkész-katona találkozó lesz Marcaliban. Ez a rövid hír az érintetteken kívül valószínűleg másoknak nem sokat mond. A lehetséges résztvevők körében (katolikus papok, protestáns lelkészek és hivatásos katonák) – akik szerte az országból több tucatnyian eljöhetnek erre a szombati napra – vegyes érzelmekkel fogadták az eseményre való felhívást. Érthető is az ilyetén való reagálás, hiszen vannak papok és lelkészek, akik nem szívesen emlékeznek vissza a kötelező 24, illetve 18 hónapra, amelyet a marcali „külső laktanyában”, a tüzérezrednél kellett eltölteniük. De tegyük hozzá azt is, hogy a katonák között is van, aki nem akar részt venni a találkozón. Pedig a júniusi összejövetel nem a „csak a szépre emlékezem” jeligével kerül megrendezésre, de nem is számonkérések napja lesz.

Az ötlet egy másik nagy múltú helyőrség hasonló jellegű, sikeres összejövetelének példáján érlelődött meg: a Lentiben szolgált lelkészek és katonák első közös rendezvényének tevékeny szervezője lehettem 1997-ben a Tábori Püspökségen, Budapesten. Ezen találkozó volt előttem a példa, de a tábori lelkészi beosztásaimban bekövetkezett többszöri változások csak mostanra tették lehetővé a kivitelezést. Ezúton is szeretném megköszönni dr. Szabó Tamás dandártábornok, katolikus tábori püspök úrnak, hogy a találkozó gondolatának felvetésétől támogatta az ötletet és a kivitelezést, és köszönöm a nemrég kinevezett Lackner Pál ezredes, protestáns tábori püspök úr pártoló segítségét.

Mindazok, akik eljönnek a rendezvényre, találkozni szeretnének a volt sorkatonatársakkal, akiket talán több évtizede nem láthattak, hiszen az ország különböző vidékeiről „hoztak össze minket” Marcaliban, és találkozni a volt ezred-, osztály- és ütegparancsnokokkal, főtisztekkel, tisztekkel és tiszthelyettesekkel. Találkozónk ökumenikus istentisztelettel kezdődik el abban a templomban, amelybe annak idején a leendő lelkészek és a katonatisztek csak titokban mehettek be. Kiss Iván esperes-plébános atya az istentisztelet után bemutatja a templom oratóriumában nemrég kialakított egyháztörténeti kiállítást. A katonaévekre való emlékezés a volt laktanyában folytatódik, ahol ma a honvédség egyik raktárbázisa működik. A laktanyabejárást egy városi séta követi, majd a nyugállományú katonák klubjában egy közös ebédre várjuk a találkozó résztvevőit.

Rendezvényünk védnöki tisztére felkértük Havril András vezérezredes urat, a Magyar Honvédség vezérkari főnökét, Veres András püspök urat, a MKPK titkárát, dr. Sütő László urat, Marcali polgármesterét és Bátor Ferenc dandártábornok urat, a tüzérezred utolsó parancsnokát és a tábori püspök urakat, akik az ökumenikus istentiszteletet végzik.

2005. június 18-a Marcaliban a lelkészeknek a találkozás napja lesz: Istennel a liturgia templomi közösségében, egymással a múlt felelevenítésének emlékeiben és a jelen idő átélésének óráiban a közös asztalnál. De az emlékezés napja is: egy elmúlt korban megmutatkozott összefogásra a nehézségek idején, egyéni és együttes küzdelmekre és bátorításokra a katonaság hónapjaiban. A katonáknak lehetőségük lesz az emlékezésre a laktanyában, a volt munkahelyen, ahol hivatásuknak megfelelően szolgálták évtizedeken keresztül a honvédelem ügyét. Igaz, a laktanya kerítésén belül megszűnt a katonai élet, de a szívükben ma is hordozzák a hadseregbeli csapatszellem megtartó erejét.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>