Cikkek listázása

Találkozás Istennel

A világ tápláló, éltető, üdvözítő kenyere

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Oltáriszentség: Jézus Krisztus a kenyér és a bor színe alatt. Mindez a miénk immár kétezer éve. Megköszönjük? Tegyük meg legalább az idén, az Eucharisztia Évében!
Jézus teljes meggyőződéssel jelentette ki: „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért” (Jn 10,11). A pásztor dolga, hogy gondoskodjék a juhok táplálásáról. Ő ezt hogyan teszi? „Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, többé nem éhezik, s aki bennem hisz, nem szomjazik soha” (Jn 6,34–35). Komolyan gondolja? „Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, annak örök élete van… Bennem marad, én meg benne. Engem az élő Atya küldött, s általa élek. Így az is élni fog általam, aki engem eszik” (Jn 6,54–57). Hozzájuthat mindenki? „A kenyér, amelyet adok, a testem a világ életéért” (Jn 6,51). Nemcsak a kiváltságosoké, hanem mindenkié. Csak el kell menni érte, csak el kell fogadni úgy, ahogyan adja. Felkészülten, rákészülten.
Most egy osztrák pap gondolatait tolmácsolom.
„Egyszer azt álmodtam, hogy úton vagyok. Biztos voltam benne, hogy találkozom Istennel. Nagyon boldog voltam, de kissé aggódtam is, ezért kutattam életemben, vajon mit mutathatnék fel neki, hogy megmutassam, mennyire igyekeztem neki szolgálni.

Már éreztem is jelenlétét. Beszélni kezdtem: »Nézd, édes Istenem, mint keresztény elmentem a többiekhez: a pogányokhoz, a másvallásúakhoz, akiknek fogalmuk sincs rólad. Részletesen beszéltem nekik az egyetlen lehetőségről, amely hozzád vezet. Hiszen magad mondtad: Választott népem vagytok, menjetek az egész világra, tanítsatok minden népet, hogy csak az én nevemben van üdvösség. Így jegyeztem ezt meg magamnak, így prédikáltam mindenkinek. Nézd, édes Istenem, idehozom neked ezeket az embereket: ez korábban hindu volt, ez mohamedán, ez meg buddhista; ezt az indiánt a természet imádásának hálójából húztam ki, ezt az evangélikust is sikerült megtérítenem.«

Olyan közelinek éreztem őt, hogy azt hittem, megfoghatom. Megérteni azonban nem tudtam, mert egészen másnak képzeltem el. Hiszen csak egy kicsi, jelentéktelen kenyér feküdt előttem az asztalon. Emberek vették körül, akik a közös asztalhoz gyülekeztek. És ő éppen ebben az egyszerű kenyérben láttatta meg velem a lényeget.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>