Cikkek listázása

Egy hivatás története

„Elfogadtam a kegyelmeket…”

Szerző: Bertha Éva

A felvidéki magyar katolikusok évről évre aggodalommal vegyes kíváncsisággal várják a papszentelések időszakát: vajon hány magyar újmisés kezdheti meg lelkipásztori szolgálatát? A Pozsony-Nagyszombati Főegyházmegyében idén június 18-án három magyar szerpapot és egy áldozópapot – az érsekújvári Dobrý Lászlót – szentelnek fel. A magyar szertartásra a pozsonyi Szent Márton-társszékesegyházban kerül sor a szlovák papszentelést követően. A másik magyar diakónust, az oroszkai Szlovák Mariánt egy későbbi időpontban, valószínűleg augusztusban szentelik pappá.
Az alábbiakban a 33 éves Dobrý Lászlót mutatjuk be a Família olvasóinak.
Az érsekújvári fiatalembert és három évvel fiatalabb húgát a fiú hatéves korától édesanyja nevelte, mivel az édesapa elhagyta a családot. László nem kapott vallásos nevelést, talán ennek a következménye, hogy csak most, 33 évesen fogják pappá szentelni – mondja. „Vannak olyan fiatalok, itt köztünk a szemináriumban is, akiknek az útja egyenesen vitt az oltárig, míg az enyém nagyon is kacskaringós volt. Én később kerültem kapcsolatba a hittel. De ha visszanézek eddigi életemre, a nehézségekre, a néha valóban embert próbáló körülményekre, azt mondhatom, hogy a jó Isten pontosan ezeket az emberi gyarlóságokat használta fel ahhoz, hogy elvezessen magához.” László végtelenül hálás ezért az ajándékért. Úgy gondolja, hogy éppen a családi gondokon, a szülei válását követő időszak eseményein, nehézségein keresztül szólította meg az Úr, és ajándékozta meg a hivatás ajándékával.

A kacskaringós út az érsekújvári általános iskolából a komáromi mezőgazdasági középiskolán és a 18 hónap katonaságon át a postára vezetett, ahol hét évig dolgozott. Istennel és a hittel a katonaság után került intenzívebben kapcsolatba. „A jó Isten mindenkinek megadja kegyelmeit – vallja –, csak az a kérdés, hogy az ember el tudja-e fogadni Isten kezéből a felkínált ajándékokat. Első lépésem a papság felé éppen az volt, hogy el tudtam fogadni a kegyelmeket.”

Hivatása alakulásáról szólva László elmondja, nem tud egy konkrét dolgot említeni, amely döntően befolyásolta volna, inkább apró, mindennapi eseményeken keresztül vezette őt Isten. Persze, visszanézve az elmúlt évekre, látja, hogy mindig küldött az útjába olyan embereket, akik valamilyen módon segítették hivatása kibontakozását. Papokat említ, egy hitoktatót, majd szemináriumi elöljáróit, akik különböző módon – életükkel, példájukkal, tudásukkal – járultak hozzá ahhoz, hogy közelebb kerüljön Istenhez.

Arra a kérdésre, vajon előnyt jelentenek-e számára a civil munka során szerzett tapasztalatok, határozott igennel válaszol. Emberekkel dolgozott együtt, belülről látta az emberi kapcsolatokat, tapasztalta a gyöngeséget, gyarlóságot, de ugyanakkor találkozott jósággal, segítőkészséggel is. Ez mind olyan kincs, amelyet reményei szerint majd a pasztorációban is kamatoztatni tud majd.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>