Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán

Galaxis útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy)

Douglas Adams abszurd humorral megírt regénysorozata Angliában a Monty Pythonéhoz hasonló rajongóbázissal rendelkezik, de magyar fordításban is megvan a maga kultusza. Anthur Dent, egy harmincas angol átlagpolgár otthonát le akarják rombolni, hogy a helyén országutat építsenek, ám e probléma perceken belül eltörpül ama bolygóközi építési terv mellett, melynek keretében az egész Föld bolygót semmisítik meg földön kívüli bürokraták. Dent csak a fejét kapkodhatja házipapucsban és fürdőköpenyben, amikor hamarosan egy űrhajó rakterében találja magát, és további hajmeresztő kalandokba csöppen. Az angol abszurd humor mestereihez híven Adams is mély filozófiai kérdéseket ránt bele hétköznapi szituációkba. A trükkök, a képi világ technikailag elsőrangú, és tökéletesen a humor szolgálatában marad, így bármennyi fantasztikummal bombázzák is a nézőt, világos, hogy mindez csak arra szolgál, hogy képesek legyünk friss szemmel pillantani saját kis világunkra (legalábbis, ameddig ki nem vonják a forgalomból).

Madagaszkár (Madagascar)

A New York-i állatkert néhány nemes vadja a természetbe vágyik vissza, és módot is találnak arra, hogyan kelhessenek át az óceánon Afrikába. Végül nem itt érnek partot, hanem Madagaszkár szigetén, amelynek különleges állatvilága kulcsszerepet játszik az itt következő kalandokban. A Shrek alkotóinak új produkciója ezúttal kifejezetten gyerekközönségnek szól, nem tengenek túl a felnőtteket célzó poénok; a digitális animáció remek, a poénok és a cselekmény fordulatai pedig kiváló másfél órányi szórakozást nyújtanak az egész családnak.

Vége a zsíros napoknak (Die Fetten Jahre sind vorbei)

A kapitalista világrenddel elégedetlen fiatalok radikális csoportjai a hetvenes években terrorakciókkal adtak hangot nemtetszésüknek. A Good Bye, Leninből ismert Daniel Brühl főszereplésével készült német filmben a kései utódok szelídebbek: betörnek fényűző, berlini villákba, átvariálják a berendezést és elhelyeznek egy feliratot, amiben figyelmeztetik a háziakat, hogy túl sok a pénzük. Aztán egyszer hiba csúszik a számításukba, és egy középkorú férfit kell magukkal cipelniük túszként, miközben fogalmuk sincs, hogyan másszanak ki a csávából. Fordulatos és elgondolkodtató film, ha egy idő után kissé kiszámíthatóvá válik is.

Tiszta (Clean)

A cím a kábítószer-mentességre vonatkozik: amikor egy híres, de már öregedő rockzenész túladagolásban meghal, szintén függő felesége (Maggie Cheung) nem találja a helyét a világban. Munkát, megélhetést, életcélt keres, hogy egyszer talán képes legyen gondját viselni kisfiának, akit nagyszülei nevelnek. Olivier Assayas filmje hétköznapi szituációkat sorakoztat fel, realisztikus képet fest egy rendezhetetlennel tűnő élethelyzetről, amelyből kiutat találni a legnagyobb győzelem lehet, amire egy ember képes.
Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>