Cikkek listázása

Sillye Jenő és barátaiSillye Jenő és barátai

A hőskor

Szerző: Körössy László

Úgy tűnik, hogy a hazai „keresztény könnyűzenei” együtteseket bemutató sorozatunkat az élet szerkeszti. A kezdetekkel szerettük volna indítani a rovatot, de a témában rögvest az aktualitásokkal szembesültünk. Az egyik csapat éppen a Petőfi Csarnok-beli nagy koncertre készült, a másik új CD-jét készítette el. Nem tétlenkednek hazai keresztény muzsikusaink, a mintegy másfélszáz együttes folyamatosan buzog, dolgozik: zajlik az élet. Mindeközben azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy e zenei életben máig hatóan jelen van, ma is énekel valaki, aki a hatvanas évek végén egy szál dobgitárral a kezében meghonosította Magyarországon ezt a műfajt. Sillye Jenő dalait ma is szeretik és éneklik a templomokban, de a falakon kívül is.
A hatvanas évek végétől kezdve a templomba járók egyre gyakrabban találkozhattak az úgynevezett „keresztény beattel”. A gitáros zene hazai megteremtője, Sillye Jenő, valamint zenésztársai mindenki számára érthető egyszerűséggel énekelték dalaikat. E hőskor miliője, társadalmi, politikai körülményei a mai fiatalok számára szinte elképzelhetetlenek. Nagymaroson, az ifjúsági találkozókon ott lézengtek az ügynökök, akik árgus szemekkel (meg)figyelték az egyházi élet muzikális és ehhez kapcsolódó lelki megújulásának bontakozó csíráit. Jenőék pedig „csak” zenéltek, énekeltek a mindennapokról, a küzdelmes hitről, az örömről.

Sillye Jenő neve azóta fogalommá vált, ő a műfaj „nagy öregje”. Több mint harmincéves pályafutása során kétszáznál több dalt és hat nagyobb lélegzetű oratóriumot írt. Többek közt a Jézus anyja, Mária, a Jöjj, Lángoló, az Értem is meghalt a kereszten és a Kristályóriás címűt. Ez utóbbi húsvéti oratóriumot idén április 17-én Veresegyházán adták elő a szentatya emlékére. A zeneművet Sillye Jenő 1978-ban írta II. János Pál pápává szentelése alkalmából Kovács Gábor pap-költő verseire.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>