Cikkek listázása

A boldogságos Szűz tiszteletére írt szertartások

Minek nevezzünk téged, Istenszülő?

Szerző: Kondás Sándor

Gyönyörű lehetősége nyelvünknek, hogy ezernyi kifejezést kínál fel arra, hogy a szeretett személyt, anyánkat, szerelmünket, gyermekünket megszólítsuk, becézgessük, szavainkkal is dédelgessük. Ennek a szeretetnek a légkörébe merülhetünk a májusi estéken, ha részt veszünk a nyugati egyház Mária-ájtatosságain, litániáin, vagy a keleti egyház Szűz Máriát köszöntő szertartásain. A keleti egyház Istenszülő-tiszteletének két gyöngyszemét ajánlom most kedves olvasóink figyelmébe.
Az Istenszülő Szűz tiszteletére írt szertartások közül kettő terjedt el nálunk, és különösen is kedvelt a fiatalok körében: a Paraklisz és az Akathisztosz. Mindkettőt búcsújárás alkalmával, illetve május és október hónapokban végezzük. Minden egyes vers olyan ezekben a szertartásokban, mint a májusi virágokból font koszorú: színes, illatos, üde, s mindenek fölött az ihletett lélek szülötte, ahogy a májusi virág a rügyet fakasztó meleg napsugáré. Méltók arra, hogy megismerjük és megszeressük.

A Paraklisz kérő ájtatosság a boldogságos Szűz Máriához. Betegségben, bajban, szorongatott állapotban végzendő szertartás. Szebbnél szebb jelzők ékesítik Mária nevét, olyanok, amilyenek csak gyermeki szívből és teljes bizalomból fakadhatnak. Nem egyszerű szóvirágok ezek, hanem mély dogmatikai értelmet rejtő kifejezések, amelyeknek nemcsak költői értékük van, hanem hittani is.

Minden kegyhelynek különös evangéliumi üzenete van. A Mária-szentélyek szerte a világon azt jelzik, hogy az Istenanya érzékeny mindenki gondja iránt, s a hozzá fordulók könyörgéseit Istennél pártfogolja. A Paraklisz így beszél róla: „Háborúságban szenvedők menedéke, betegek látogatója, szegények táplálója, minden sínylődőnek oltalma és védelme, öregek támogatója”. Májusban égig ér szívünkben az ének, s bizalom költözik belénk, hogy minden gondunkat, bajunkat letehetjük égi Anyánk ölébe, mert ő elbírja. A Paraklisz önálló kiadása nálunk viszonylag későn, csak száz esztendővel ezelőtt látott napvilágot. A centenárium alkalmából 2005. április 29-én liturgikus szimpóziumot rendeztek a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskolán, Nyíregyházán.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>