Cikkek listázása

„A bölcs fiú örömet szerez apjának, az ostoba ember megveti az anyját.” (Péld 15,20)

Nefelejts

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

A kerek erdő szélén, ahol a virágpompában illatozó orgonabokrok sorakoznak, ott élt családjával Nyafi, a kisnyuszi. S hogy miért hívnak egy kisnyulat éppen Nyafinak? Talán azért, mert állandó nyafogása, elégedetlen sopánkodása még akaratosságánál is nagyobb volt. Panaszkodott, ha nem ő kapta a legnagyobb sárgarépát, hanem a testvére, ha Méz tanító néni nem az ő buksiját simogatta meg először, vagy ha „egetrengető” feladatai miatt – például, hogy elmenjen az erdei boltba – le kellett mondania a szombat délelőtti alvásról. Egyik reggel átjött hozzá Mazsi, a csíkos hátú vadmalac, és magával hozta a szülinapjára kapott kisvasútját is.

– Nahát, milyen gyönyörű piros! – lelkendezett Nyafi. – Bezzeg az én anyukám csak olyan ronda lilát vett nekem! Hiába kérlelem, hogy vegyen másikat, nem is figyel rám! Biztosan azért, mert nem szeret engem! Bárcsak olyan jó anyukám lenne, mint neked! – sopánkodott tovább. Észre sem vette, hogy a nyitott ablak alatt édesanyja éppen a virágokat gyomlálgatja.

Nyuszi mama szíve összeszorult a szomorúságtól fiacskája hálátlan szavai hallatán. Szeme megtelt könnyel, s könnycseppjei a kéklő nefelejcsbokorra hullottak. Néhány nap elmúltával, amikor Nyafi a kertben bóklászott, hogy virágot szedjen anyák napjára, tekintete a hívogatóan kéklő nefelejcsekre esett. Letépte a legszebbet, és közben eszébe jutott a barátja, Mazsi és az ő tűzpiros kisvasútja.

– Bárcsak én is Mazsiékkal élhetnék! – ahogyan ezt kimondta, különös dolog történt. A világ forogni kezdett vele, s mikor magához tért, Mazsiék házában találta magát.

– Egy-kettő, röff-röff! Vályúhoz! – kiáltotta éles hangon disznómama. Mazsi és a másik hét kismalac már kocogott is az asztalhoz.

– Hát te? – förmedt Nyafira sertés asszonyság. – Talán külön kérvényt nyújtsak be neked?!

Nyafi megszeppenve ült az üres székre. Körülnézett. A tányérokban valami szokatlan kotyvalék gőzölgött.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>