Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán

Mennyei királyság (Kingdom of Heaven)


A keresztes háborúkat eddig nemigen láthattunk filmen, ennek oka részben nyilván az, hogy az európai civilizáció és a kereszténység egyik legszerteágazóbb, válságjelenségeket felmutató, végül katasztrofális kudarcba fulladó vállalkozásáról van szó. A kosztümös akciófilmeknek a Gladiátor hatalmas sikere óta tartó reneszánsza kellett hozzá, hogy a mozi elrepíthessen bennünket a szentföldi háború közepébe, és hogy kalandunk emlékezetes legyen, arra pont a Gladiátor rendezőjének, Ridley Scottnak a zseniális képi kifejezőereje a biztosíték. Az érzékletes koridézés mellett hatalmas csatajelenetekre és tekintélyes színészi fellépésekre (Orlando Bloom, Jeremy Irons, Liam Neeson) számíthatunk. A keresztény-muzulmán konfliktus ábrázolása pedig aktuálpolitikai visszhangokat is kiválthat.

Repülő tőrök klánja (Shi mian mai fu)


A Tigris és sárkány világsikere nyomán ismerkedett meg a nyugati közönség a kínai kosztümös harcművészeti filmek egyéni esztétikájával. Hősei fittyet hánynak a gravitáció törvényeire, az időbeli korlátokra, ami teljesen helyénvaló, hiszen e filmekben a mozdulatok szépsége, a színek harmóniája és a mindenben szimbolikát látó szemlélet a meghatározó. Zhang Yimou a tavaly bemutatott Hős után a Repülő tőrök klánjában kápráztat el ismét azzal, hogy mire is képes képei erejével egy távoli történelmi korban játszódó kalandtörténetben. A császárhű rendőrség két tisztje úgy próbál a címet adó, legveszélyesebb lázadó csoport nyomára akadni, hogy egyikük a klánhoz tartozó vak táncosnő mellé szegődik kísérőnek, eljátszva megmentőjének szerepét. Váratlan fordulatok sora következik, szerelmi-féltékenységi dráma kerekedik, és láthatunk jópár olyan harci jelenetet, amilyet eddig még soha.

Star Wars III. – A sith-ek bosszúja (Wars: Episode III – Revenge of the Sith)

A két trilógia ezzel az epizóddal kapcsolódik össze, és megtörténik benne mindaz, aminek a 28 évvel ezelőtt bemutatott Csillagok háborújában már az eredményét láttuk: a gonosz Birodalom veszi át az uralmat az univerzumon, a jedik kis híján kipusztulnak, a jóképű Anakin Skywalkerből pedig Darth Vader lesz. Tekintve, hogy ebben a részben csupa rossz dolog történik, a sok rajongó számára csalódást jelentő két újabb epizódban kifejezetten sötét kalandokban lehet részünk. A hírek szerint az űrcsata közepébe vezető vágás nélküli nyitóképsortól az öt (!) sorsdöntő lézerkardpárbajon át, a fekete álarc feltűnéséig ritka izgalmas moziélményre készülhetünk.

A gépész (The Machinist)


A fantáziaszörnyekkel és késsel hadonászó sorozatgyilkosokkal teli filmek hajlamosak elfeledtetni velünk a horrorműfaj legnemesebb szeletét, amely önmagunkkal kapcsolatos félelmeinkkel szembesít. Brad Anderson filmje ahhoz a vonulathoz tartozik, amelyhez az irodalomban Meyrinck Góleme vagy Babits Gólyakalifája. Christian Bale csontvázzá soványodva alakítja a címszereplőt, aki reménytelen magánytól és szűnni nem akaró álmatlanságtól szenved. Egy szörnyű üzemi baleset után kételkedni kezd benne, hogy minden valóságos-e, ami körülötte történik, és a közelmúltjára vonatkozó emlékei is kezdenek átrendeződni. Bolyongás az emberi tudat homályos szegleteiben nem épp váratlan, de azért felkavaró fordulatokkal.
Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>