Cikkek listázása

Isten „keljfeljancsija”

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Nagyböjt és húsvét egybetartozik. A szenvedés, halál és feltámadás is egybetartozik, így tartotta az Úr Jézus. Erre tanít minket is. Szent Lukácsnál olvassuk, hogy Jézus ezt mondta a tizenkettőnek: „Most felmegyünk Jeruzsálembe, s beteljesedik minden, amit a próféták az Emberfiáról megjövendöltek. Kiszolgáltatják a pogányoknak, kigúnyolják, meggyalázzák, leköpik. Aztán megostorozzák, megölik, de harmadnap feltámad” (Lk 18,31–32). Szent Pál ezt így értelmezi: „Előbb szenvednünk kell vele (Jézussal), hogy vele együtt meg is dicsőüljünk. Ennek az életnek a szenvedései véleményem szerint nem mérhetők az eljövendő dicsőséghez, ami majd megnyilvánul rajtunk” (Róm 8,17–18). Ezért az igazi keresztényeket, ha le is veri, de nem töri le a szenvedés, hanem megerősíti, megszilárdítja. Isten „keljfeljancsijává” teszi. Ezt láthatjuk páter Ludwig Laaber életében is.

„Não!” – hallotta páter Ludwig. „Nem, Istenem, ez miért lőtt rám?! Lehetetlen, hogy valaki meg akar ölni!” Egy durranás, még egy és még egy. Páter Ludwig kicsapja a kocsi ajtaját, kimászik belőle, és plébániája felé támolyog, több sebből vérezve. Arcát találták el. Oldalról még egy golyó éri, az a hasába fúródik. A támadó ekkor megfordul és elrohan.

Páter Ludwig ismeri ezt a fiatalembert, a szomszédasszony fia. Egy semmirekellő gazember, aki még a kábítószer-kereskedelemben is benne van. Tegnap a kutat rongálta meg. Ebből a kútból locsolják a közösség veteményeit. Ezért felelősségre vonta és kérte, hogy a kárt térítse meg, hogy a nagy fáradsággal ültetett bab, manióka és a többi vetemény ne száradjon ki. Hiszen a terméssel a plébánia legszegényebbjeit segítik. Hogy a fiatalember a rendreutasításra ilyen kegyetlenül válaszol, azt sohasem gondolta volna.

Páter Ludwig most a salzburgi missziósházukban lábadozik. Nem látszik, hogy néhány héttel ezelőtt alig mentették meg az életét. Csak az arcán észlelhető egy kis bemélyedés, és a kezén levő gipszkötés árulkodik a sebesülésről. Lelkileg is túl van a legnehezebbjén a Brazília északkeleti részén fekvő Floriano plébánosa.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>