Cikkek listázása

Az imperfectum együttesről és az Egyszerű szavakról

Megszerettetni a csendet…

Szerző: Körössy László

„Ellentmondásosnak tűnhet, de a zenénkkel elsősorban az a célunk, hogy az emberekkel megszerettessük a csendet, az elmélyülést. Dalaink talán segítenek abban, hogy visszatérhessünk a szeretet forrásaihoz, meghalljuk a lelkünkben szóló hangot is” – így foglalja össze Gégény István, az imperfectum alapítója az együttes megalakulásának eredeti szándékát, amely az elmúlt két év során időtállónak bizonyult

A 2003 márciusában alakult csapat rendszerint zenés áhítatokat szervez a budapesti Piarista Kápolnában. Szentmiséken, gitáros kórusok találkozóján zenélnek, fellépnek a nagymarosi és az egerszalóki találkozón, a Gyerekmaroson, és mindenhol, ahova meghívást kapnak. Amolyan igazi „koncertjük” nagyon ritkán akad, kuriózumnak számít. A tizennégy fős együttes klasszikus hangszereken adja elő csendes dalait, de bővülő repertoárjukban egyre több a dinamikusabb, hálaadó zene. Az együttes, a csapat alapítóját először arról faggattuk, hogy mit is jelent az együttes rejtélyes, a latinos műveltségűek számára is talányos, megfejtésre sarkalló neve.

Benne van a lehatárolatlanság, a befejezetlenség – az örök élet előíze, emberi szemmel nézve. Számunkra kettős jelentést hordoz az imperfectum kifejezés: egyrészt rámutat arra, hogy hiány-lények vagyunk. Mindig törekszünk a tökéletesség felé, de messze vagyunk még attól, hogy elérhessük. De mindig van lehetőség a növekedésre. Másrészt az üdvösségtörténet is megjelenik e névben, mint egy megkezdett folyamat, aminek még nem ismerjük a „végét” „Már és még nem” – ahogy a teológia mondja. Ugyanakkor nyitva hagyjuk a lehetőséget más értelmezések előtt is.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>