Cikkek listázása

Az imperfectum együttesről és az Egyszerű szavakról

Megszerettetni a csendet…

Szerző: Körössy László

„Ellentmondásosnak tűnhet, de a zenénkkel elsősorban az a célunk, hogy az emberekkel megszerettessük a csendet, az elmélyülést. Dalaink talán segítenek abban, hogy visszatérhessünk a szeretet forrásaihoz, meghalljuk a lelkünkben szóló hangot is” – így foglalja össze Gégény István, az imperfectum alapítója az együttes megalakulásának eredeti szándékát, amely az elmúlt két év során időtállónak bizonyult

A 2003 márciusában alakult csapat rendszerint zenés áhítatokat szervez a budapesti Piarista Kápolnában. Szentmiséken, gitáros kórusok találkozóján zenélnek, fellépnek a nagymarosi és az egerszalóki találkozón, a Gyerekmaroson, és mindenhol, ahova meghívást kapnak. Amolyan igazi „koncertjük” nagyon ritkán akad, kuriózumnak számít. A tizennégy fős együttes klasszikus hangszereken adja elő csendes dalait, de bővülő repertoárjukban egyre több a dinamikusabb, hálaadó zene. Az együttes, a csapat alapítóját először arról faggattuk, hogy mit is jelent az együttes rejtélyes, a latinos műveltségűek számára is talányos, megfejtésre sarkalló neve.

Benne van a lehatárolatlanság, a befejezetlenség – az örök élet előíze, emberi szemmel nézve. Számunkra kettős jelentést hordoz az imperfectum kifejezés: egyrészt rámutat arra, hogy hiány-lények vagyunk. Mindig törekszünk a tökéletesség felé, de messze vagyunk még attól, hogy elérhessük. De mindig van lehetőség a növekedésre. Másrészt az üdvösségtörténet is megjelenik e névben, mint egy megkezdett folyamat, aminek még nem ismerjük a „végét” „Már és még nem” – ahogy a teológia mondja. Ugyanakkor nyitva hagyjuk a lehetőséget más értelmezések előtt is.

Az együttes kezdetei még a 2000-es jubileumi szentévre nyúlnak vissza. Egy barátommal közösen zenéltünk, s akkoriban kerestünk valamilyen kifejezést annak érzékeltetésére, hogy dalainkkal éppen a csendre szeretnénk rámutatni. Nem sokkal később a barátom belépett a karthauzi szerzetesek rendjébe, a név és a dalok pedig itt maradtak.

Az egyszerűséget tűztük zászlónkra azért, hogy minél többen magukénak érezhessék a dalok mondanivalóját. Áhítatainkon az együtténeklés mellett a dalok közötti együtt-hallgatás is megvalósulhat. Ezekről a programokról száműztük a tapsot, ami valahol természetes, hiszen nem kifejezetten előadói műfajról van szó. A legtöbb esetben nem is látnak minket a résztvevők: sötét van, csak néhány mécses világít és nincs külön színpad sem.

Az egyszerűség ugyanakkor nem jelent feltétlenül melankóliát, borongós hangvételt. Sok vidám dalunk is született, és vannak helyek, ahol kifejezetten ezekre van szükség. Például a Gyerekmaroson, az evangelizációs koncertek alkalmával.

Van egy kis kiadványunk, amely Lélek szerint névre hallgat. Ebben többnyire lelkiségi írásokat, verseket közlünk.

– Jól tudom, hogy már készül az imperfectum első CD-je?

Igen! Élő hangfelvételeink már eddig is elérhetőek voltak, de sokak biztatására és támogatására belekezdtünk a stúdiómunkákba. A tervek szerint húsvétra elkészülhet az első stúdióalbumunk. Ez a lemez egy prózai részt és tizenöt dalt tartalmaz, valamint egy multimédiás mellékletet is fényképekkel, a dalok születésének történetével, a hangszeres kíséretek leírásával és további meglepetésekkel. A címe – stílusosan – Egyszerű szavak lesz.

– Az együttes alapítója, valamint dalaitok többségének szerzője is te vagy. Nem jelent nehézséget az együttzenélésben az, hogy egy ideje Nyíregyházán élsz?

– Kétségkívül komoly kihívás most a csapat életében a vezetés kérdése, ugyanakkor nagyszerű lehetőség is a közösséggé érés útján. A tagok egymás közt beosztják a különböző feladatokat, a vezetést is felváltva gyakoroljuk. A csapatban kezdettől nagyfokú demokrácia érvényesül, ami látszólag nehezíti az előrehaladást, mivel ez igen sok kompromisszumot igényel. Mi azonban hisszük és tapasztaljuk, hogy ez a lassabbnak tűnő út messzebbre vezet.

 

Az imperfectum együttes honlapja:www.imperfectum.huE-mail: info@imperfectum.huTel.: +36 1 269 2989

 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>