Cikkek listázása

Találkozás a Feltámadottal

Minden szentmise csúcspontján, az átváltoztatás szavai után felkiáltunk: „Halálodat hirdetjük, Urunk, és hittel valljuk feltámadásodat, amíg el nem jössz!” Az eucharisztia és Krisztus föltámadása, valamint a mi feltámadásunk szoros kapcsolatban áll egymással, ezért a mostani húsvétunkra készülve – az Eucharisztia Évében – II. János Pál pápa Maradj velünk, Urunk kezdetű apostoli levele alapján elmélkedjünk Bábel Balázs kalocska-kecskeméti érsekkel.

„Maradj velünk, Urunk, mert esteledik” – a feltámadás napjának estéjén az Emmausz felé tartó két tanítvány is ezzel a meghívással fordult a Zarándokhoz, aki az úton csatlakozott hozzájuk. Szomorú gondolatokkal telve nem is képzelték, hogy ez az ismeretlen éppen az ő Mesterük, de már feltámadottan. A szívükben mindenesetre valami lángolást éreztek, miközben ő beszélt hozzájuk és magyarázta az Írásokat. Az Ige világossága feloldotta szívük keménységét és megnyitotta a szemüket. A sötétedő estében és a lelküket betöltő sötétségben ez a Zarándok egy fénysugár volt, aki fölkeltette reményüket és megnyitotta lelküket, hogy a teljes világosságra vágyódjanak. „Maradj velünk” – kérlelték. És ő engedett a kérésnek. Röviddel ezután Jézus eltűnt előlük, de a Mester ott maradt a kenyér színe alatt, melynek megtörésekor megnyílt a szemük.

Az elbeszélés, amely elmondja a feltámadott Jézus megjelenését az emmauszi tanítványoknak, segít abban, hogy figyelmünk középpontjába az eucharisztikus misztériumnak azt az első szempontját állítsuk, amelynek mindig jelen kell lennie Isten népe áhítatában: Az eucharisztia a világosság misztériuma! Milyen értelemben állítható ez, és mi következik belőle a keresztény lelkiség és élet számára? Jézus azt mondta magáról, hogy ő a „világ világossága” (Jn 8,12), és ezt életének két nagy eseménye, a színeváltozás és a feltámadás nyilvánvalóvá tette, mert bennük felragyogott isteni dicsősége. Az eucharisztiában viszont Krisztus dicsősége el van fátyolozva. Az Oltáriszentség a legkiemelkedőbb módon a hit misztériuma.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>