Cikkek listázása

130 éves az esztergomi Keresztény Múzeum

A magyar katolikus egyház legnagyobb gyűjteménye

Szerző: Cséfalvay Pál

Fotó: Mudrák Attila

130 éves az esztergomi Keresztény Múzeum, amelyet az ország egyik legjelentősebb festészeti gyűjteményeként tartanak számon a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria mellett. A magyarországi katolikus egyház e legnagyobb gyűjteményét Simor János bíboros hercegprímás alapította meg a korábban csak magángyűjteményeként szereplő anyagból. Az általa épített prímási palotában erre a célra különített el és szerelt fel helyiségeket. Az esztergomi Keresztény Múzeum anyaga védett, a múzeum tulajdonosa az Esztergomi Főszékesegyház, fenntartója az esztergomi érsekség. Az egyházi gyűjtemények működtetésére megszavazott állami támogatásból és a saját bevételeiből él. Konzerválja, tudományosan feldolgozza és bemutatja anyagát. Állandó kiállítása mellett rendszeresen időszaki kiállításokat is rendez.
Simor János már győri püspöksége idején az egyházművészet megújítására és a múlt festészeti emlékeinek gyűjtésére szánta el magát. Esztergomi hercegprímásként (1867-től) sokszor utazott Rómába és Bécsbe, mindig vitt magával szakembereket, és sohasem tért haza üres kézzel. Leginkább az itáliai kora- és érett reneszánsz képeket szerette. A barokk képek és a szobrok nem érdekelték. Ezekben már az igazi vallásos szellem hanyatlását látta. A sok műtárgy már nem fért el az akkori ideiglenes prímási palotában, ezért elhatározta, hogy a Főszékesegyházi Könyvtár (esztergomiasan Bibliotéka) emeleti helyiségeiben állítja ki festményeit. A megnyitásra 1875. október 12-én került sor.
Amint megépíttette a most is meglévő prímási palotát (1881–1882), képtárának külön helyiségeket készíttetett. A régészeti emlékeket a palota árkádos udvarán helyeztette el. 1887. május 5-én gyűjteményét a főszékesegyházra mint jogi személyre hagyta Keresztény Múzeum néven, gondját a Főszékesegyházi Káptalanra bízta.
Természetesen megfelelő pénzalapról is gondoskodott. Halálakor (1891) közel ezer képből, tízezer metszetből, udvarnyi régészeti emlékből állt a gyűjteménye. Ezt követően Vaszary Kolos érseksége alatt (1892–1913) nem gyarapodott a múzeum. Vaszary után Simor egykori titkára, Csernoch János lett az új prímás. Érseksége idején (1913–1927) újra virágzásnak indult a gyűjtemény, köszönhető ez Csernoch titkárának, Lepold Antalnak, de még inkább az általuk 1916-ban igazgatónak felkért Gerevich Tibornak. Ebben az időben került ide az Ipolyi és a San Marco gyűjtemény, ezek beolvadásával világszínvonalúvá vált a múzeum. Gerevich irányításával, Genthon István és Lepold Antal munkájával elindult a gyűjtemény tudományos feldolgozása. Azóta is állandóan gyarapszik a múzeum anyaga, és folytatódik a szellemi és a restaurációs munka.
Az első világháborúban nem sérült a múzeum, noha a kommün alatt pár hónapra elzavarták Csernoch prímást a palotából. Az 1920-as években megindult az alkalomszerű restaurálás Endrődy Sebestyén, majd Nikássy Lajos keze által. A második világháború kétszeres ostromában az épület nagyon, a gyűjtemény kisebb méretben sérült: a viaszok pusztultak el és a szőnyegek sérültek. A háborús sebek lassú gyógyulása, Lepold kényszerű menekülése, a Mindszenty per s az utána következő megtorlások, Gerevich állami részről való tudományos megsemmisítése pangást okozott. A kőtár és a Vármúzeum államosítása elvitte a kő- és érmeanyagot. A diktatúra idején (1952-ben) komoly kísérlet történt a Keresztény Múzeum felszámolására. A „szakmának”, elsősorban Zolnay Lászlónak sikerült ezt megakadályoznia. Sőt az általa alapított Balassa Bálint Múzeumon keresztül elindította a Keresztény Múzeum újraélesztését. Megindult az intenzív restaurálás, fiatal művészettörténészek fogtak neki az anyag feldolgozásának.
1970-től felújították, klimatizálták a múzeumot nagyobbrészt állami forrásokból. A klímagépeket a Vatikán adományozta. Újabban két részleg kapcsolódott a múzeumhoz: a Lékai László és Erdélyi Zsuzsa által alapított Népi Vallásos Gyűjtemény a bazilikában, továbbá a Mindszenty Alapítvány anyagából létrehozott Mindszenty Emlékhely az egykori Nagyszeminárium épületében. Ide, a bazilika tövébe szeretnénk felköltöztetni a múzeum barokk, 19. századi és kortárs anyagát. A jelenlegi állandó kiállítás mellett, amely négyéves felújítás után 1973-ban nyílt meg, időszaki kiállításokkal is várja a 130 éves Keresztény Múzeum a látogatókat. 2005 októberének végéig Thuronyi István festőművész Ecsettel a lélek szolgálatában című kiállítása látható a földszinti kiállítótermekben, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>