Cikkek listázása

A gyulai Karácsonyi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

„Ha Isten úgy akarja, feltámad minden, ami elbukni látszik”

Szerző: Urbancsok Nádja

A Viharsarok csücskében, Gyulán, (jó néhány) kőhajításnyira a híres vártól, néhány méterre az Élővíz-csatorna partjától áll egy patinás épület, a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium. Központi fekvése miatt a kevésbé figyelmes szemlélőnek is feltűnik, ha a 44-es úton, Békéscsaba felől akarja bevenni a várost.
A gyulai katolikus intézményekről, a gimnázium életéről Urbancsok Nádja hittan-történelem-német szakos tanárnő tollából olvashatunk.
 A gimnázium csak egy szelete a gyulai katolikus oktatásnak. Városszerte több „kihelyezett tagozata” található: az óvoda, az általános iskola és a kollégium. Így aki kiscsoportba jelentkezik, intézményváltás nélkül leérettségizhet.

A Wenckheim grófok anyagi támogatásával létrejött iskola, a Gyulai Római Katolikus Főgimnázium 1903 óta gazdagítja a város összképét. 1942-ben nevet változtatott, s a város szülöttének, a kiváló történettudósnak és választott püspöknek, dr. Karácsonyi Jánosnak a nevét vette fel, de nem sokáig viselhette, mert az 1948–49-es államosítás után Erkel Ferenc Gimnázium lett belőle.

1992-re tehető az iskola újjászületése. Ekkor vált az egyik Karácsonyi-idézet jelmondatunkká: „Ha Isten úgy akarja, feltámad minden, ami elbukni látszik”. Gyulay Endre püspök atya támogatásával, Réthy István akkori gyulai plébános irányítása alatt szervezték újjá a gimnáziumot és hozták létre az általános iskolát. Négy évvel később Kovács József kanonok védnöksége alatt (aki esperesplébánosként máig ellátja intézményünk felügyeletét), a Boldog Apor Vilmos Óvoda és a Szent Anna és Szent Gellért Kollégium megalakulásával teljessé vált a gyulai katolikus oktatás, nevelés.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>