Cikkek listázása

A gyulai Karácsonyi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

„Ha Isten úgy akarja, feltámad minden, ami elbukni látszik”

Szerző: Urbancsok Nádja

A Viharsarok csücskében, Gyulán, (jó néhány) kőhajításnyira a híres vártól, néhány méterre az Élővíz-csatorna partjától áll egy patinás épület, a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium. Központi fekvése miatt a kevésbé figyelmes szemlélőnek is feltűnik, ha a 44-es úton, Békéscsaba felől akarja bevenni a várost.
A gyulai katolikus intézményekről, a gimnázium életéről Urbancsok Nádja hittan-történelem-német szakos tanárnő tollából olvashatunk.
 A gimnázium csak egy szelete a gyulai katolikus oktatásnak. Városszerte több „kihelyezett tagozata” található: az óvoda, az általános iskola és a kollégium. Így aki kiscsoportba jelentkezik, intézményváltás nélkül leérettségizhet.

A Wenckheim grófok anyagi támogatásával létrejött iskola, a Gyulai Római Katolikus Főgimnázium 1903 óta gazdagítja a város összképét. 1942-ben nevet változtatott, s a város szülöttének, a kiváló történettudósnak és választott püspöknek, dr. Karácsonyi Jánosnak a nevét vette fel, de nem sokáig viselhette, mert az 1948–49-es államosítás után Erkel Ferenc Gimnázium lett belőle.

1992-re tehető az iskola újjászületése. Ekkor vált az egyik Karácsonyi-idézet jelmondatunkká: „Ha Isten úgy akarja, feltámad minden, ami elbukni látszik”. Gyulay Endre püspök atya támogatásával, Réthy István akkori gyulai plébános irányítása alatt szervezték újjá a gimnáziumot és hozták létre az általános iskolát. Négy évvel később Kovács József kanonok védnöksége alatt (aki esperesplébánosként máig ellátja intézményünk felügyeletét), a Boldog Apor Vilmos Óvoda és a Szent Anna és Szent Gellért Kollégium megalakulásával teljessé vált a gyulai katolikus oktatás, nevelés.

Dolgos hétköznapok

 A több mint százéves múlt ellenére a mi életünket is a munkás hétköznapok sora tölti ki. A „felsőházban”, ahová 7. osztálytól felfelé járnak a diákok, a gimnáziumi osztályok tanulóinak lehetőségük van a matematika, az informatika, a biológia és a magyar szak felé orientálódni. A nyelvi (angol, német, olasz, latin és spanyol) oktatás mindegyikben fontos szerepet játszik.

A 2005/2006-os tanévben eddig soha nem látott gyereksereg jár iskolánkba (néhányan pedig mellé). A hagyományos 9. osztályokon kívül ugyanis „nulladikos” képzés is indult immár második éve, ahol az angol és német nyelvvel, illetve az informatika rejtelmeivel ismerkedhetnek a tanulók. Szükség is van mélyebb nyelvtudásra, mert bekapcsolódva a Sokrates-programba, diákjaink – a lengyel és spanyol út során – immár a nagyvilágot is meghódították. Mindemellett ápoljuk ditzingeni (Németország) testvériskolánkkal is a kapcsolatot.

Az érettségire való felkészülésen kívül számtalan versenyen is részt vesznek és érnek el helyezést tanulóink – a természettudományos témájúaktól kezdve a sportrendezvényeken át a művészeti megmérettetésekig.

Csigatábor, természettudományos hét és fáklyás felvonulás

De hogy az iskoláról ne csak a tanulás jusson eszébe a diákoknak (bár örülnénk, ha időnként azért ez is megesne…), sokféle évközi programot szervezünk. Szeptember végén – sok más iskolához hasonlóan – felavatjuk az újdonsült elsősöket, nálunk: csigákat. Ez utóbbi már augusztus végén elkezdődik, amikor is csigatáborba invitáljuk a leendő elsősöket. Idén a Gyulához közel eső erdei iskola (Városerdőn) adott ennek otthont, ahol az ismerkedésen, játékokon és közös szentmisén túl éjszakai túrán és hajnali vadlesen is részt vehettünk. Sok vidám perccel, álmatlan éjszakával és néhány kullanccsal gazdagodva tértünk vissza az aggódó szülőkhöz.

Minden tavasszal megtartjuk az immár hagyománnyá vált „természettudományos hetet”, ahol sokrétű feladatokra buzdítjuk becses tanítványainkat: élőhely-megfigyelés (s e pontban elsősorban állatokra gondolunk...), papír- és használtelem-gyűjtés, játékos vetélkedő, egy-egy védett állat plasztikus ismertetése stb.

Iskolánk névadójának, Karácsonyi Jánosnak decemberi születésnapjára minden évben fáklyás felvonulással, a városi rajzpályázat eredményhirdetésével és adventi hangversennyel emlékezünk. Utóbbin a gimnáziumi énekkarosok mellett a kisiskolásaink is csillogtathatják tudásukat. 2005 decemberében első alkalommal a tanárok énekkara is fellépett az előadáson, nem kis meglepetést okozva a lurkóknak.

Csíksomlyótól Rómáig

Gondoskodunk diákjaink lelki életéről is. A hittanórák keretében havonta egyszer évfolyammisére, vasárnaponként pedig diákmisére megyünk. Adventi és nagyböjti lelkigyakorlatunkra pedig immár évek óta a Szegedi Hittudományi Főiskoláról érkeznek vállalkozó szellemű fiatalok, akik egy-egy délelőtt erejéig mindent megtesznek, hogy lelkesedésüket átadják a diákseregnek.

Alkalmasint zarándoklaton is részt veszünk. A kedvelt erdélyi búcsújáróhelyre, Csíksomlyóra már több ízben ellátogattunk, sőt idén még Rómába is eljuthattak a vállalkozó kedvűek.

Iskolánkban is sor kerül az olyan hagyományos gimnáziumi programokra, mint a szalagavató, a ballagás. Ezen ünnepélyek sorát a jótékonysági bál teszi különlegessé, amelyre a tanárokon és diákokon kívül szülőket és egyéb hozzátartozókat is szeretettel várunk. A befolyt pénzt diákjóléti célokra fordítjuk alapítványunkon keresztül.

A tanárok kevés szabadidejüket több iskolán belüli programon is eltölthetik, ilyen például az informatika szakkör, a tánc, a torna. Mindezek között a legnagyobb népszerűségnek a tanárnők kézilabdacsapata, illetve a tanárok focicsapata örvend, hiszen a diákoknak a mérkőzéseken végre lehetőségük nyílik arra, hogy „megverjék” a pedagógusokat.

Dióhéjban ennyit intézményünkről, ahova szeretettel várjuk leendő diákjainkat és az érdeklődőket. Hétvégenként kíméljenek, akkor házon – és magunkon kívül – vagyunk!

*

Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola és Kollégium
5700 Gyula, Kossuth tér 5.
Tel/Fax: (66) 463 638
e-mail: gimi@kjkg.sulinet.hu

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>