Cikkek listázása

Kolping közösségek a Veszprémi Egyházmegyében

Szívüket zálogba adják

Szerző: Budai Éva

Fotó: Budai Éva

Adolph Kolping németországi katolikus pap 1849-ben Kölnben egy olyan magával ragadó szociális mozgalmat indított útjára, amelyhez mára a világ 54 országából közel hatszázezren csatlakoztak. Mivel az alapító atya teológiai tanulmányai megkezdése előtt iparosként dolgozott, e mozgalom kezdetben fiatal iparos legényeket szólított meg. Célja elkötelezett keresztények nevelése volt, akik képesek felelősen helytállni a családi életben, a hivatásban és a társadalomban egyaránt. Az idők folyamán a legényegyletek Kolping családokká alakultak át. Hogy mennyire időszerűek a Kolping által megfogalmazott életelvek, eszmények, azt ma is bizonyítja, hogy a mozgalom iránti érdeklődés világszerte nő, egyre többen kapcsolódnak be közösségeikbe a Veszprémi Egyházmegyében is…
 Mik is ezek az eszmények? Az egyik legalapvetőbb így hangzik: „Szívünket zálogba kell adni az elesetteknek”. De hasonlóképp fontos annak belátása, hogy: „Ahova az Isten állította az embert, ott a hivatása.” És e kettőt kiegészítve, e szellemiség igazi „sóját”, összetartó erejét adja: „Az emberi szív nem lehet meg vidámság nélkül”.

„Ahova az Isten állította az embert, ott a hivatása”

A szervezetben minden Kolping családnak van egy világi vezetője és egy prézese (lelki elöljárója), ez utóbbi többnyire az egyházközség plébánosa. A közösségek családszerűek, összetételük általában nemzedékeket átfogó, katolikus egyházi alapokon állnak, demokratikus felépítésűek. Jogilag és pénzügyileg azonban az egyházban különálló szervezeteket alkotnak, hazánkban a Magyar Kolping Szövetség (MKSZ) égisze alatt. (A MKSZ országos prézese dr. Bolberitz Pál egyetemi tanár, világi elnöke dr. Szemkeő Judit.)

A Veszprémi Egyházmegye területén a Kolping az egyik legvonzóbb, legnépesebb lelkiségi mozgalom. Pétfürdőn Kolping katolikus szakiskola és speciális szakiskola alakult, Alsópáhokon nagycsaládosok üdülője épült, Türjén szociális otthont vett át nemrég a szövetség.

– Mivel az országos szervezet régiókra tagozódik, amelyek három egyházmegye területére is kiterjednek, nehéz az egyházmegye területén létező Kolping közösségek tevékenységét, programjait elkülöníteni – mondja Fodor Balázs plébános, aki a Kolping nyugat-dunántúli régiójának vezető prézese.

– A számban is jelentősebb közösségek Veszprémben, Berhidán, Pápán, Ősiben, Várpalotán, Ajkán, Badacsonytomajon, Türjén, Alsó- és Felsőpáhokon, Jásdon, valamint Hévízen, Csabrendeken működnek. A plébánosok leterheltségén is múlik, hogy újabb Kolping családok alakuljanak – mondja a régió világi vezetője, Zugor Jánosné –, hiszen ez pluszfeladatot jelent.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>