Cikkek listázása

Kolping közösségek a Veszprémi Egyházmegyében

Szívüket zálogba adják

Szerző: Budai Éva

Fotó: Budai Éva

Adolph Kolping németországi katolikus pap 1849-ben Kölnben egy olyan magával ragadó szociális mozgalmat indított útjára, amelyhez mára a világ 54 országából közel hatszázezren csatlakoztak. Mivel az alapító atya teológiai tanulmányai megkezdése előtt iparosként dolgozott, e mozgalom kezdetben fiatal iparos legényeket szólított meg. Célja elkötelezett keresztények nevelése volt, akik képesek felelősen helytállni a családi életben, a hivatásban és a társadalomban egyaránt. Az idők folyamán a legényegyletek Kolping családokká alakultak át. Hogy mennyire időszerűek a Kolping által megfogalmazott életelvek, eszmények, azt ma is bizonyítja, hogy a mozgalom iránti érdeklődés világszerte nő, egyre többen kapcsolódnak be közösségeikbe a Veszprémi Egyházmegyében is…
 Mik is ezek az eszmények? Az egyik legalapvetőbb így hangzik: „Szívünket zálogba kell adni az elesetteknek”. De hasonlóképp fontos annak belátása, hogy: „Ahova az Isten állította az embert, ott a hivatása.” És e kettőt kiegészítve, e szellemiség igazi „sóját”, összetartó erejét adja: „Az emberi szív nem lehet meg vidámság nélkül”.

„Ahova az Isten állította az embert, ott a hivatása”

A szervezetben minden Kolping családnak van egy világi vezetője és egy prézese (lelki elöljárója), ez utóbbi többnyire az egyházközség plébánosa. A közösségek családszerűek, összetételük általában nemzedékeket átfogó, katolikus egyházi alapokon állnak, demokratikus felépítésűek. Jogilag és pénzügyileg azonban az egyházban különálló szervezeteket alkotnak, hazánkban a Magyar Kolping Szövetség (MKSZ) égisze alatt. (A MKSZ országos prézese dr. Bolberitz Pál egyetemi tanár, világi elnöke dr. Szemkeő Judit.)

A Veszprémi Egyházmegye területén a Kolping az egyik legvonzóbb, legnépesebb lelkiségi mozgalom. Pétfürdőn Kolping katolikus szakiskola és speciális szakiskola alakult, Alsópáhokon nagycsaládosok üdülője épült, Türjén szociális otthont vett át nemrég a szövetség.

– Mivel az országos szervezet régiókra tagozódik, amelyek három egyházmegye területére is kiterjednek, nehéz az egyházmegye területén létező Kolping közösségek tevékenységét, programjait elkülöníteni – mondja Fodor Balázs plébános, aki a Kolping nyugat-dunántúli régiójának vezető prézese.

– A számban is jelentősebb közösségek Veszprémben, Berhidán, Pápán, Ősiben, Várpalotán, Ajkán, Badacsonytomajon, Türjén, Alsó- és Felsőpáhokon, Jásdon, valamint Hévízen, Csabrendeken működnek. A plébánosok leterheltségén is múlik, hogy újabb Kolping családok alakuljanak – mondja a régió világi vezetője, Zugor Jánosné –, hiszen ez pluszfeladatot jelent.

„Az emberi szív nem lehet meg vidámság nélkül”

A Kolping zászló színei, a narancssárga és a fekete az örömöt és a komolyságot szimbolizálják, összefonódásuk jelképezi, hogy az életben is e kettő helyes aránya adhatja meg a kiegyensúlyozottságot, a boldogságot az embernek. A családokban ennek megfelelően alakítják a közösségek programjait. Minden csoportban van szellemi képzés is, bibliaolvasással, az egyház társadalmi tanításának elsajátításával. A Kolping Katolikus Akadémia keretében lelkipásztorokat, világi keresztény előadókat hívnak meg egy-egy téma kifejtésére s utána a fórumszerű beszélgetésre.

 Nemzedékek közös műsora Pápán
A Veszprémi Egyházmegye egyik legaktívabb, legsokoldalúbb Kolping közössége Berhidán működik. Kórusuk, ifjúsági zenekaraik vannak, néptánccsoportjuk minden kulturális seregszemlén színesíti a hangulatot. Ugyanakkor például a veszprémi börtönben is énekeltek tavaly karácsonykor a fogva tartottaknak. Rendszeresen nyári táborozásokat szerveznek a fiataloknak. Nagy érdeklődés kíséri a Berhidai Ifjúsági Kolping Napokat, amelyet bibliai vetélkedőkkel, akadályversennyel színesítenek.

A veszprémi Kolping családot kórusáról ismerik leginkább. Elsősorban templomi és egyházi énekeket énekelnek, s alkalmanként fellépnek más Kolping közösségek ünnepein. Minden évben karácsonyi koncertet rendeznek a vakok városi egyesületének az önkormányzattal összefogva, amely ez alkalommal egy jó hangulatú vacsorán látja vendégül az egyesület fehér botos tagjait. Ifjúsági csoportjuk is van, de az Nemesvámoson, a megyeszékhelyhez közeli kis településen tevékenykedik, ahol több fiatal házaspár telepedett le korábban. Az egyes családok konkrét segítséget nyújtanak egymásnak például a gyermeknevelésben.

Pápán két Kolping csoport működik, az idősebbeké és a fiataloké. Ők a vendéglátásban kiválóak, s megrendezik évente a regionális történelmi akadályversenyt. Kiváló ökumenikus kapcsolatot ápolnak a Pápai Református Gimnáziummal, dísztermében tartják meg közösen a Kolping Akadémiákat.

Ősiben is tarka közösségi élet zajlik. Kovács Imre festőművész közreműködésével rendszeresen megszervezik a nyári fafaragó tábort, amelyen a Kolping család gondoskodik a vendégek ellátásáról.

A régió központja Várpalota, ahol 15 éve alakult meg a Kolping család. Náluk az a szokás, hogy minden hónapban más család készül fel egy-egy programmal. Januárban az országos imaszándékhoz kapcsolódóan szentségimádást tartottak, egy tagjuk Don Boscóról, egy másik a törökországi Mária-kegyhelyekről tartott előadást. Bált is rendeznek minden évben húsvét táján. Kirándulások, zarándokutak szervezésében is élen járnak.

„Szívünket zálogba kell adni az elesetteknek”

Türjén nemrég egy siralmasan lepusztult állami szociális otthont vett át a MKSZ. Nagy reménységük, hogy az épületet méltó állapotúvá varázsolják, hogy a benne lakók szívébe melegséget, szeretet tudjanak plántálni. Karácsony előtt megmozdultak családjaik, és mindenhol nagy-nagy szeretettel készítgettek apró kis ajándékokat az idős embereknek. A palotaiak keze nyomán dióhéjbetlehemek születtek, az ajkaiak karácsonyfadíszeket készítettek, a badacsonytomajiak és a felsőpáhokiak boros-süteményes vendégséggel érkeztek az otthon karácsonyi ünnepségére. A pétfürdői iskolában pedig fakereszteket készítettek a gyerekek, hogy azokat minden szobában elhelyezhessék majd a falon.

– Megható volt a fogadtatás – mondja Fodor Balázs atya. – Az örömkönnyek láttán a készítők szeme is bepárásodott.

– Különösen az volt megrendítő, mikor kiraktuk egy asztalra a kereszteket a megszentelésre – meséli Emmike. – Körben álltak a kis öregek, némelyik előhozta a szekrényéből a maga keresztjét, amelyet rendszerváltás ide, rendszerváltás oda, sajnos nem volt szabad kirakniuk még a bútoraikra sem a korábbi vezetés idején, s kérték, azokat is áldja meg az atya.

A legfőbb szociális, lelki erőpróbát jelentő feladatot a pétfürdői Kolping Katolikus Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium nevelői vállalták. Fodor Tamás igazgató ezt valamiféle hihetetlen empátiával, keresztény elkötelezettséggel végzi immár 14 éve. Tudva: a szeretet a szeretet tettei nélkül üres szólam, s a hit próbája a mindennapok életgyakorlata. A hátrányos helyzetű fiatalok felkarolására, képzésére tette fel itt minden pedagógus az életét. Az intézményben jelenleg nyolc osztályt végzett fiataloknak két éves közismereti képzést nyújtanak pályaorientációval, szakmai alapozó képzéssel, valamint OKJ-s szakmai képzést folytatnak 16 éven felülieknek 14 féle szakmában, és 16 éven felüli (8 osztállyal nem rendelkező) fiataloknak felzárkóztató képzést is. Az iskolában jelenleg négyszáz diák tanul. Nemrég egy hatvanöt férőhelyes kollégiumépületet adhattak át a vidéki diákoknak. Az épület földszintjén egy kis Kolping kápolnát szentelt fel az egyházmegye érseke, Márfi Gyula. Jó kapcsolatokat ápolnak egy németországi és egy írországi városkával, ezekkel diákcsere-kapcsolataik is kiépültek. Az iskola tanulói kiváló műsorokkal készülnek az ünnepségekre, színdarabokat adnak elő, s ezekben a tanáraikkal együtt játszanak, zenélnek, énekelnek családias közösségben.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>