Cikkek listázása

A kôrisszirup

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

Nyuszi mama napok óta az ágyat nyomta.

– Ej, ej! Kutyatej! Erre a nyavalyára csak egy orvosság van – csóválta a fejét Uhu doktor. – A kőrisfa nedvéből készült szirup. Úgy tudom, Borzalkának van is odahaza. Szaladj el érte, kisfiam! Borzalka nagyon jó fiú, biztosan ad majd nektek belőle.

– De én nem akarok odamenni! – fancsalodott el Tappancs, és nyuszifüleit lecsapva idegesen dobolni kezdett a lábaival. – Pont egy ilyen beképzelt borzhoz! A minap is hívtam, hogy jöjjön velem fészekvadászatra, és nem akart. Máskor meg nem volt hajlandó segíteni csapdát ásni. Milyen barát az ilyen, aki soha nem segít?! – morgolódott Tappancs. – Majd szerzek én nélküle is orvosságot. Elmegyek a kőrisfához, és kérek tőle! – Azzal már szaladt is az erdő másik vége felé, ahol a kőrisfák nőttek:

– Kedves kőrisfa! – lihegte Tappancs félig nekitámaszkodva az öreg kőris törzsének. – Kérlek, adj egy kicsit a nedvedből. Anyukám beteg, és a doktor bácsi azt mondta, hogy csak a te nedvedből készült sziruptól gyógyulhat meg.

– Jól van, jól van! – bólogatott a kőrisfa –, de mit adsz cserébe? Nem gondoltad, hogy csak úgy, ingyen adok majd?!

– De hát nekem semmim sincs – szontyolodott el Tappancs.

– Akkor menj el harkály úrhoz, és kérj tőle egy kis fatapaszt. A tegnapi vihar megsértette az ágaimat, és most nagyon fáj. Ha hozol fatapaszt, adok a nedvemből.

Tappancs szemében felcsillant a remény, és már szaladt is harkály úrhoz.

– Sajnos a fatapaszhoz harmatcsepp kell, és az kifogyott. Ha hozol nekem harmatcseppet a mezőn nyíló pipacsok kelyhéből, akkor kaphatsz fatapaszt. Valamit valamiért – kacsintott harkály úr és továbbrepült. Tappancs a mezőre nyargalt:

– Kedves pipacsok! Kérlek, adjatok néhány cseppet a kelyheitekben összegyűlt harmatból! A harmatcseppet viszem harkály úrnak, aki ezért cserébe ad fatapaszt. A fatapaszt a kőrisfának adom, akitől kőrisnedvet kapok, hogy szirupot készítsek a mamámnak, mert beteg.

– Szép, szép! – bólogattak a pipacsok. – De mi mit kapunk a drága harmatcseppjeinkért cserébe? Ingyen nem adunk! – fordították félre büszkén a fejüket. – Hozz a tövünkhöz néhány csalánlevelet, hogy távol tartsa tőlünk a levéltetveket. Ha hozol, adunk neked a harmatcseppjeinkből.

Tappancs lehajtott fejjel kullogott vissza az erdőbe:

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>