Cikkek listázása

Az ima, az ének, a természet gyógyító ereje

Életünk zarándokútján

Szerző: Lőrincz Sándor

Fotó: Harmath Károly OFM

Lourdes, Aachen, Medjugore, Montserrat, Fatima, Santiago de Compostella, Mariazell – néhány kegyhely, ahova tízezrek, százezrek zarándokolnak el egy-egy évben, köztük honfitársaink is. A vallási turizmus nemcsak külföldön virágzik, hanem idehaza is szárba szökkent. Dr. Barna Gábor néprajzkutató, tanszékvezető egyetemi docens szerint a zarándoklatoknak azért különös a jelentőségük, mert a hívő emberek testileg vezekelve, lelküket kiüresítve készülnek az Istennel való találkozásra. Egy-egy zarándoklat, búcsújárás, az ehhez kapcsolódó böjt a teremtmény érzését is előhozza belőlük. Fizikai teljesítményük kipróbálása is egyben, alkalom és lehetőség önmaguk felülmúlására.
– A középkortól kezdődően gazdag kegyhelyhálózat alakult ki a keresztény Európában – amely összekötötte az itt élőket – mondta dr. Barna Gábor egyetemi docens egy segesdi konferencián, amely a középkori búcsújáró helyeket vette nagyító alá. – Az egység mellett ezek a kegyhelyek a nemzeti különbözőség felismerését is kínálták, mivel oly sok országból zarándokoltak ide a népek. A zarándokházaknak is jelentős szerep jutott, hiszen építtetőik arra törekedtek, hogy legyen hol álomra hajtani fejüket az utak vándorainak. A 4. századig a Szentföld volt a célpont, majd Róma, az apostoli fejedelmek és vértanú-mártírok emlékhelyei, s a középkortól kezdődően Aachen, Mariazell, Czestochowa.

– Magyarországon milyen a kegyhelyhálózat?

– Meglehetősen egyenletlen. Míg délen, délkeleten akad néhány jelentősebb – mint például Máriagyűd, Pécs, Turbék, Segesd, Buzsák, Andocs –, addig az Alföldön és Erdélyben alig találunk. Ez a reformáció terjedésével magyarázható.

– A vallási turizmusra építő utazási irodák komplett zarándokutakat kínálnak lelki vezetéssel, gazdag hitbéli élménnyel, és olykor bizony elég drágák is ezek az utak. Hogy látja, a búcsúkra, zarándoklatokra indulók között sokan vannak, akik nem meggyőződésből jelentkeznek egy-egy útra?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>