Cikkek listázása

Ötven év szolgálat hűségben és szeretetben

Szerző: Fazekas Orsolya

Idén négyen tartották aranymiséjüket a Pécsi Egyházmegyében. 1956. június 17-én nyolc teológust szentelt pappá Virágh Ferenc pécsi megyés püspök, közülük négyen ötven éve szolgálnak.

Máthé Péter atya pálos szerzetes, aki az elmúlt ötven évben dolgozott munkásként bányában, segédmunkásként Budapesten, és volt a karthauzi szerzeteseknél is. Legnagyobb ajándéknak azt tartja, hogy Isten megtartotta hivatásában. 1989-ben kapta a megbízatást, hogy szervezze meg Magyarországon a pálos rendet. A szervezési feladatok közé tartozott a pálos lelkiség eredeti küldetésének megőrzése. Ez valójában hármas küldetést jelent: a magyarsághoz való hűséget, a remeteséghez és a Szűzanyához való hűséget.

Báthory László apátplébános a pécsi Szent Ágoston-templomban szolgál immár 17 éve. Kedves emlékként említi, hogy papszentelésekor az olvasmányban Izajás próféta mondata szerepelt, mely szerint: anyám méhétől fogva kiválasztott vagyok. Ennek jelentősége azért nagy, mert a pappá szentelése után mondta el édesanyja, hogy 40 napos korában elvitte a templomba bemutatni, és felajánlotta a Szűzanyának gyermekét. Minden vasárnap édesanyja karjában hallgatta a liturgiát, és amikor már egyre nehezebb lett, akkor sem fáradt édesanyja keze, nem tette le, hanem egyre magasabbra emelte és csak annyit mondott: „Istenem, a te dicsőségedre”. Erről a talajról indult hivatása. László atya ma is aktívan végzi szolgálatát.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>