Cikkek listázása

Ötven év szolgálat hűségben és szeretetben

Szerző: Fazekas Orsolya

Idén négyen tartották aranymiséjüket a Pécsi Egyházmegyében. 1956. június 17-én nyolc teológust szentelt pappá Virágh Ferenc pécsi megyés püspök, közülük négyen ötven éve szolgálnak.

Máthé Péter atya pálos szerzetes, aki az elmúlt ötven évben dolgozott munkásként bányában, segédmunkásként Budapesten, és volt a karthauzi szerzeteseknél is. Legnagyobb ajándéknak azt tartja, hogy Isten megtartotta hivatásában. 1989-ben kapta a megbízatást, hogy szervezze meg Magyarországon a pálos rendet. A szervezési feladatok közé tartozott a pálos lelkiség eredeti küldetésének megőrzése. Ez valójában hármas küldetést jelent: a magyarsághoz való hűséget, a remeteséghez és a Szűzanyához való hűséget.

Báthory László apátplébános a pécsi Szent Ágoston-templomban szolgál immár 17 éve. Kedves emlékként említi, hogy papszentelésekor az olvasmányban Izajás próféta mondata szerepelt, mely szerint: anyám méhétől fogva kiválasztott vagyok. Ennek jelentősége azért nagy, mert a pappá szentelése után mondta el édesanyja, hogy 40 napos korában elvitte a templomba bemutatni, és felajánlotta a Szűzanyának gyermekét. Minden vasárnap édesanyja karjában hallgatta a liturgiát, és amikor már egyre nehezebb lett, akkor sem fáradt édesanyja keze, nem tette le, hanem egyre magasabbra emelte és csak annyit mondott: „Istenem, a te dicsőségedre”. Erről a talajról indult hivatása. László atya ma is aktívan végzi szolgálatát.

Zagorácz Márk szalántai plébános horvát családból származik, és mára már a horvátok papjának is mondják. Szinte minden szolgálati helyén éltek nemzetiségiek, akiknek a saját nyelvükön misézett. Szalánta jórészt horvátok lakta terület, itt a mai napig horvát nyelven misézik. A szentmiséken kívül a Rózsafüzér Társulatot is a hívek anyanyelvén szervezte minden egyes szolgálati helyen. Papi pályájának elindításában a nagymama imádságos lelkülete játszott fontos szerepet. Olyan imádságokat tanított neki, melyek a mai napig fülében csengenek.

Tímár György nyugalmazott plébános jelenleg a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthonban él, de a mai napig aktívan dolgozik. Részt vesz a Pécsi Egyházmegye Egyháztörténeti Bizottságának munkájában is. Az elmúlt évekből büszkén emlékszik vissza arra a Cserháti püspöktől kapott megbízatásra, mely szerint jó rajzkészsége miatt oltárokat kellett terveznie az egyházmegyébe. Elmondta, hogy 60–70 szembemiséző oltár készült az ő tervei alapján. Ezen kívül kiemelendő zenei tehetsége és egyháztörténeti tudása. Szinte hobbivá vált nála a középkori iratok kutatása és elemzése.

 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>