Cikkek listázása

Bemutatkozik a BOCS Alapítvány

Célunk a teremtés megőrzése

Szerző: Simonyi Gyula

Fotó: Simonyi Cecília

Három évtizeddel ezelőtt a székesfehérvári bazilika hittanosai sok más társadalmi probléma mellett elkezdtek foglalkozni környezetvédelemmel is. A nomád, rejtett táborokban megélt természetmisztika elkötelezett fiatalokat nevelt. A Magyar Tudományos Akadémia Környezetvédelmi Lexikona ezt tekinti a BOCS Alapítványban folyó munka kezdetének.
A sétáló pandamaci a világ ötödik legismertebb logója (WWF). A mi panda bocsunk a fűben heverészve játszik, és így a környezetvédelem mellett a békemozgalmi munkánkat is szimbolizálja: „Barátságban él a tehén a medvével, a kicsinyeik is együtt pihennek; és szalmát eszik az oroszlán, akárcsak az ökör” (Iz 11,7). A magyar nyelv gazdagságát mutatja, hogy a bocs rövid, barátságos bocsánatkérést is jelent, ami szintén a békére utal.

Egy taizei barátság vonalán 1977-ben indult el egy keresztény iskolahálózat támogatása is India középnyugati, félszáz milliós Gujarat államában, ahol ma már száznegyven falusi iskolában több mint 30 ezer szegény gyermek tanul egy indiai jezsuita, Cedric Prakash SJ vezetésével. Ő volt az első keresztény, aki megkapta 1995-ben India elnökétől a legmagasabb kitüntetések egyikét, a Kabir Purashkar-díjat a vallások közti békéért és a szegényekért végzett sok éves, áldozatos munkájáért. Számos más kitüntetést is kapott Európában, Amerikában és Indiában, ahol gyakran halálos fenyegetések is érik. Már hatszor látogatott meg minket, mi pedig háromszor jártunk náluk. Tavalyi európai előadókörútja során öt napot töltött Magyarországon, s fogadta őt az ifjúsági miniszterasszony, az oktatási-politikai államtitkár, az Országgyűlés alelnöke, a korábbi indiai nagykövetünk és Székesfehérvár polgármestere is.

Az EU-tagság óta Magyarországnak hivatalosan is kötelessége a szegény országok segítése. A BOCS Alapítvány elnökségi tag – többek közt a Magyar Katolikus Karitásszal együtt – a magyar humanitárius és nemzetközi fejlesztő civil szervezetek HAND Szövetségében. A zöld mozgalom küldötteként dolgozunk a Külügyminisztérium társadalmi tanácsadó testületében, a HAND küldötteként az európai DE Fórumban, amely a fejlesztési képzést koordinálja.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>