Cikkek listázása

Bemutatkozik a BOCS Alapítvány

Célunk a teremtés megőrzése

Szerző: Simonyi Gyula

Fotó: Simonyi Cecília

Három évtizeddel ezelőtt a székesfehérvári bazilika hittanosai sok más társadalmi probléma mellett elkezdtek foglalkozni környezetvédelemmel is. A nomád, rejtett táborokban megélt természetmisztika elkötelezett fiatalokat nevelt. A Magyar Tudományos Akadémia Környezetvédelmi Lexikona ezt tekinti a BOCS Alapítványban folyó munka kezdetének.
A sétáló pandamaci a világ ötödik legismertebb logója (WWF). A mi panda bocsunk a fűben heverészve játszik, és így a környezetvédelem mellett a békemozgalmi munkánkat is szimbolizálja: „Barátságban él a tehén a medvével, a kicsinyeik is együtt pihennek; és szalmát eszik az oroszlán, akárcsak az ökör” (Iz 11,7). A magyar nyelv gazdagságát mutatja, hogy a bocs rövid, barátságos bocsánatkérést is jelent, ami szintén a békére utal.

Egy taizei barátság vonalán 1977-ben indult el egy keresztény iskolahálózat támogatása is India középnyugati, félszáz milliós Gujarat államában, ahol ma már száznegyven falusi iskolában több mint 30 ezer szegény gyermek tanul egy indiai jezsuita, Cedric Prakash SJ vezetésével. Ő volt az első keresztény, aki megkapta 1995-ben India elnökétől a legmagasabb kitüntetések egyikét, a Kabir Purashkar-díjat a vallások közti békéért és a szegényekért végzett sok éves, áldozatos munkájáért. Számos más kitüntetést is kapott Európában, Amerikában és Indiában, ahol gyakran halálos fenyegetések is érik. Már hatszor látogatott meg minket, mi pedig háromszor jártunk náluk. Tavalyi európai előadókörútja során öt napot töltött Magyarországon, s fogadta őt az ifjúsági miniszterasszony, az oktatási-politikai államtitkár, az Országgyűlés alelnöke, a korábbi indiai nagykövetünk és Székesfehérvár polgármestere is.

Az EU-tagság óta Magyarországnak hivatalosan is kötelessége a szegény országok segítése. A BOCS Alapítvány elnökségi tag – többek közt a Magyar Katolikus Karitásszal együtt – a magyar humanitárius és nemzetközi fejlesztő civil szervezetek HAND Szövetségében. A zöld mozgalom küldötteként dolgozunk a Külügyminisztérium társadalmi tanácsadó testületében, a HAND küldötteként az európai DE Fórumban, amely a fejlesztési képzést koordinálja.

Alapítványunk környezeti és békére nevelést is magában foglaló úgynevezett globális képzést végez a magyar nyelvterületen: iskolákban, tanárképzésben, konferenciákon, tanfolyamokon, táborokban, a médián keresztül, fesztiválokon fiatal önkéntesekkel s természetesen a virtuális térben is. Mindenkinek joga van olyan képzésre, amely az életünket jelentősen befolyásoló globalizációra készít fel. Már a rendszerváltás előtt is sok magyar nyelvű irodalmat juttattunk ki a környező országok magyarságához, az utóbbi 11 év során viszont már az internet segít áthidalni a távolságokat. Már 1995-ben létrehoztuk www.bocs.hu honlapunkat, amikor még csak 23 ezer weboldal létezett a világon. Ma már több ezer anyag található rajta, és havonta 50 ezren látogatják. Különösen népszerűek oktató animációink. Napi Bocsmagazinunkat, amely ingyenes és reklámmentes, már 1500-an járatják e-mailben.

Különösen hangsúlyozzuk a jövendő generációk iránti felelősséget. Az ökológiai válság ma talán a legégetőbb sorskérdése az emberiségnek, s az egyik leghatékonyabb megoldás a vallások kezében van. Hiszen mértékletességre nevelnek a Földet terhelő dolgokban, és irányt mutatnak a nem anyagi gazdagság, a végtelen fejlődés felé lelkiekben, szellemiekben és a szeretetben. Assisi Szent Ferencet, az ökológia védőszentjét minden felekezetben, sőt minden vallásban tisztelik.

Sajnos még korántsem veszik elég komolyan az ökológiát a keresztények. A The Tablet – a 167. évfolyamában lévő jelentős angol katolikus hetilap – március 25-i számában azt kérdezi, nem követ-e el végzetes történelmi mulasztást az Egyház az ökológia mai mellőzésével. Az idén az Országos Katolikus Egyetemista Találkozó témája a teremtés megőrzése. Jövőre az egész Kárpát-medencét érinti, hogy Nagyszebenben lesz a Harmadik Európai Ökumenikus Gyűlés sok ezer résztvevővel. (Az első 1989-ben Bázelben, a második 1997-ben Grácban volt.) Az ECEN, a keresztény környezetvédők európai hálózata – melynek szintén tagja a BOCS Alapítvány – is erre készül őszi svédországi közgyűlésén.

Nemrégiben készült el egy új, hatékony eszközünk, egy oktató poszterdosszié. Székesfehérváron jártában Böjte Csaba vitt több százat az erdélyi magyar pedagógusoknak. Nagyon népszerű, hiszen dossziét mindenki használ. Célunk, hogy eljusson a magyar oktatási intézményekbe az egész Kárpát-medencében.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>