Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Guantanamo (The Road to Guantanamo)

Egy Angliában felnőtt, pakisztáni származású baráti társaság, húszas éveik elején járó fiúk egyikük esküvőjére hazautaznak őseik földjére. A vakáció alatt eszükbe jut, mi lenne, ha átugranának a szomszédos Afganisztánba körülnézni egy kicsit. Az amerikai hadsereg ezekben a napokban pont ugyanezt az ötletet követi, és hamarosan a sötét bőrű, de viselkedésükben tipikus nyugat-európai suhancokat láncba verve, zsákba húzott fejjel rugdalják egyik vallatástól a másikig, mígnem évekkel később, a hírhedt guantanamói támaszponton kiderül ártatlanságuk. Michael Winterbottom berlini rendezői díjas filmje az eseményeket átélt fiatalemberek beszélő fejeit váltogatja a játékfilmes eszközökkel eljátszott jelenetekkel, ami különösen átélhetővé teszi az embertelenségeket, és segít eloszlatni az illúziókat arról, az emberi méltóságot mennyire tiszteli mai, fejlett világunk.

Lemming

Hogy mi is a lemming? Nos, a lemming egy kicsi, hörcsögszerű rágcsáló, amely a skandináv országokban őshonos. Érdekes módon azonban egy francia házaspár otthonában bukkan fel, méghozzá a lefolyóban, eldugítva a mosogatót. Ezzel a hétköznapi eseménnyel kezdődik Dominik Moll, az Harry csak jót akar rendezőjének új műve. Ezek után azonban cseppet sem mindennapos dolgok történnek a Getty házaspárral, Alainnel és Bénédicte-tel. A kis állatka megjelenésével nem csak házasságuk és addigi békéjük, nyugalmuk megy tönkre, de lassanként egész életük is. Ezt a folyamatot abszurdba, groteszkbe és szürreálisba hajló jelenetek ábrázolják, sőt olykor-olykor hitchcocki elemek is keverednek a nyomasztó drámába. A hihetetlen történetet pedig olyan színészek teszik emészthetővé számunkra, mint Charlotte Gainsbourg vagy Charlotte Rampling.

Halálos szívdobbanás (De battre mon coeur s’est arrêté)

Jacques Audiard munkáját a fiatal francia sztárral, Romain Duris-vel a főszerepben sokan az egyik legeredetibb francia filmnek tartják, ami teljesen jogos, tekintve, hogy úgy kezdődik, mintha realista krimi lenne, majd átfordul zongorázós, önkereső filmbe. Ez a kettősség végigvonul az egész alkotáson, hiszen a főhős, Thomas életére is ez a jellemző. A fiatalember az ingatlanbizniszben dolgozik, ami a film alapján elég keménynek tűnik (már-már a maffia világával vetekszik). Egy véletlen találkozás azonban arra ösztönzi, hogy újrakezdje fiatalon abbahagyott szenvedélyét, a zongorázást. Elhatározza, hogy feladja addigi életét, és versenyzongorista lesz belőle. Teljes gőzzel nekiáll a gyakorlásnak, azonban hosszú még az út, míg révbe ér, és tele van meglepetéssel…

Rejtély (Caché)

Egy középosztálybeli házaspár egy nap videokazettát talál a postaládában; a felvételen saját párizsi házuk bejáratát látják – órákon keresztül. Bármilyen nyugtalanító is, amikor újabb és újabb hasonló küldemény érkezik, a rendőrség beavatkozásához mindez kevés, így a televíziós műsorvezető férj saját megérzései alapján kezd el nyomozni, és jut el drámaibb következményekhez, mint gondolta volna. Az osztrák Michael Haneke újabb francia nyelvű filmjében Daniel Auteuil és Juliette Binoche dermesztően alakítják a párost, akiknek szilárdnak tűnő kapcsolatát alapjaiban rengeti meg néhány magyarázat nélküli esemény. Mindez egy thriller alapanyaga is lehetne, a műfaji keret hiánya azonban azt eredményezi, hogy a transzcendentalitás árnyéka vetül a cselekményre, és kényszeríti a főszereplőket szembenézésre önmagukkal.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>